Het 12e Dutch Mountain Film Festival: zo leuk was het!

Van bovenop de hoogste toppen tot onder de ijsbergen: prachtige beelden, aangrijpende verhalen en indrukwekkende optredens – het programma was een weerschijn van het karakter van ons festival, namelijk een grote diversiteit in vertoonde bergfilms en een gevarieerd begeleidend programma. Kijk mee naar een greep uit de belevenissen van het afgelopen festival!

I carry a warm heart towards the organization of the Dutch Mountain Film Festival. There were tears, laughs, insights and inspirations and I have met so many wonderful people – it is hard to describe the experience with words. – Line van den Berg

Zondag 6 november

Films en feestjes

Heel veel films en heel veel champagne: op zondag werden maar liefst vier van de vijf Award-winnende films vertoond. Daarnaast was de première van de film van Nederlands bergeklimster Line van den Berg (foto).

Summit2Summit Ride

Vroeg in de ochtend was vanaf de Vaalserberg een recordaantal van 80 fietsers gestart voor de legendarische Summit2Summit Ride naar de hoogste berg van België.

Q&A's

Presentator Ernst Arbouw ondervroeg filmmaakster Francesca Borghetti over haar film Climbing Iran, winnaar van de Best Mountain Climbing Film Award.

Dear All, Thank you so much again for having selected ELISABETH. The films I saw during those two days were absolutely amazing. I am very happy to have discovered them. Thank you again and congratulations for this beautiful festival ! – Caroline Tillet, filmmaker

Zaterdag 5 november

Avondeten in de berghut

De sfeer én het eten waren voortreffelijk in de gezellig Berghut.

Kids Programma

De kinderen bekeken de film Heidi, beklommen de Maanberg, bouwden een tentenkamp en roosterden marshmallows. Tegelijkertijd vertrok een groep enthousiaste mountainbikers voor de Urban Green MTB-tour onder leiding van Pascal Moors.

I thank you very much. It was a great honor and pleasure for me to get to know you and to be there. You all have a friend living in Antalya, Turkey. I hope we will meet again. – Mahmut Taş, filmmaker

Vrijdag 4 november

Award Show & Openingsfilm

Heerlens burgemeester Roel Wever opende de avond door het luiden van de traditionele koeienbel, waarop de zaal massaal zijn geluid terug-echoode.

Daarna kon de feestelijke Award Show beginnen. Vijf Awards werden er uitgereikt, waaronder die aan de winnaar van de Crossborder DMFF Award (de Grand Prize), Lars Ostenfeld met zijn film Into the Ice. Direct na de Award show werd de indrukwekkende film vertoond.

Industry Days: Film pitch en Masterclass

Jonge filmmakers pitchten hun filmprojecten voor een jury met daarin onder andere de Nepalese filmmaker Kesang Tseten.

Na de lunch woonden de filmmakers een masterclass storytelling bij onder leiding van regisseur en producent Julia Popławska.

You are an amazing team! Your festival is a pure joy, where is so many creative people to meet! Thank you for invitation! – Julia Popławska

Donderdag 3 november

Literatuurwandeling en opening expositie

Door een alsmaar duisterder wordend Aambos trok een gezelschap literatuurliefhebbers langs de Caumerbeek in het kielzog van auteurs Merlijn Huntjens en Max Hermens. Zij droegen mooie, indrukwekkende verhalen voor uit ‘Na het Water’, over de overstromingen van juli 2021. Steff Geelen las een ‘Hövelsprök’ voor vol gevoelige overpeinzingen tijdens hun beklimming van de Hakkenberg.

Woensdag 2 november

Film en discussie over hoogteziekte

Na de vertoning van de fraaie film Höhenrausch over onderzoek naar hoogteziekte – in een prachtig hooggelegen berghut – werd prof. Thomas Küpper, expert op het gebied van hoogtegeneeskunde aan het Universitair Ziekenhuis RWTH Aken, door Ali Koch aan de tand gevoeld over actuele ontwikkelingen en onderzoek in de hoogtegeneeskunde. Het publiek nam actief deel aan de onderhoudende en informatieve discussie.

Dinsdag 1 november

De opening nam ons mee op reis

Het festival werd met de traditionele koeienbel gezamenlijk ingeluid door de burgemeesters van Aken en Heerlen. Daarna begon de reis in ons eigen Europese middengebergte, want auteur Merlijn Huntjens las voor uit de verhalen die hij optekende over de overstromingen van juli 2021. Hierna ging de reis verder naar de Poolzee: de uitverkochte zaal vol bergliefhebbers werd ondergedompeld in een soundscape van de waterwereld. In zijn hallucinerende live performance “Onder Water” combineerde muzikant Tristan Visser beelden van zijn zeiltocht naar de Noordelijke IJszee met zijn muziek waarmee hij walvissen heeft getracht te verleiden. De laatste etappe van de opening bracht het publiek naar de wereld van besneeuwde toppen en ruige rots- en ijswanden. De film ‘The Alpinist’, over de uitzonderlijke bergbeklimmer Marc-André Leclerc, maakte heftige indruk met scènes die velen de adem deden stokken.

Maandag 31 oktober

Filmvertoning ‘Between Summits’ bij Adelante

Stiekem waren we al een dag voor de opening begonnen, met een bijzondere vertoning van de film Between Summits in het revalidatiecentrum Adelante in Hoensbroek. Patiënten waren uitgenodigd om de film bij te wonen en na afloop hun vragen te stellen aan de jonge, enthousiaste regisseur Roeland Wendel.