Winnaars DMFF Awards 2022

Prijswinnaars  DMFF Awards

Tijdens het 12e Dutch Mountain Filmfestival zijn de winnaars bekendgemaakt van de DMFF Awards:

 

  • Winnaar van de Crossborder DMFF Award 2022 is de film Into the Ice van Lars Ostenfeld.
  • De Parkstad Limburg Jury Award 2022 ging naar de film Dark Red Forest van Jin Huaqing.
  • De Royal Best Newcomer Award 2022 is gewonnen door de film Human Nature van Bart Schrijver.
  • De DAV Climate Award 2022 gaat naar A White Dream van Mathieu Le Lay.
  • Winnaar van de Best Mountaineering Film Award 2022 is Climbing Iran van Francesca Borghetti.
  • De Filmhub Zuid Award is gewonnen door de film Between Summits van Roeland Wendel en Ilse Lavell.
    .

 

Crossborder DMFF Award 2022 – Grand Prize

Into the Ice – Lars Ostenfeld

 

Al tientallen jaren wordt er onderzoek gedaan naar het smelten van gletsjers, toch is onze kennis van de interactie tussen water en ijs diep in de gletsjers nog onvolledig. Op zoek naar de nog onbekende factoren moet poolwetenschapper Alan Hubbard 180 meter afdalen in een gletsjergat op Groenland. Into the ice is geen verslag van een wetenschappelijke expeditie, maar een adembenemend verhaal over passie en avontuur, over moed, opoffering en loyaliteit. De Deense documentairemaker Lars Ostenfeld leverde met zijn eerste langspeelfilm niet alleen een dramatisch verhaal met prachtige beelden, maar ook een belangrijk document dat bijdraagt aan het redden van de planeet.

 

De DMFF Crossborder Award wordt gesponsord door de gemeente Heerlen en Stadt Aachen.

 

Parkstad Limburg Jury Award 2022

Dark Red Forest – Jin Huaqing

 

De jury prijst de Chinese filmmaker voor een opmerkelijk gevoelige film over een paar duizend Tibetaanse boeddhistische nonnen. We zien ze op hun pad naar verlichting tijdens maandenlange retraites waarbij ze, levend in een houten kist, extreme ontberingen doorstaan. De film brengt ons dichtbij hun zintuiglijke en mentale beproevingen, ziekte en dood, terwijl de vrouwen volharden in hun missie. In plaats van een exotische spiritualiteit uit te beelden, brengt Dark Red Forest ons dichtbij de toewijding en strijd van deze Tibetaanse vrouwen op hun spirituele pad.

 

De Parkstad Limburg Jury Award 2021 wordt gesponsord door Stadsregio Parkstad Limburg

 

 

Royal Best Newcomer Award 2022

Human Nature – Bart Schrijver

 

In Human Nature maakt de jonge Nederlandse Sophie solo een 500 km lange wandeling door arctisch Noorwegen. We zien hoe ze zich een weg baant door het dorre toendralandschap, dat haar introverte, melancholische karakter lijkt te weerspiegelen. In die grote leegte is het niet makkelijk om echt alleen te zijn. Wie niet bang is voor een beetje slow cinema wordt beloond met prachtige natuurtaferelen, maar ook door het acteerwerk van Jamie Bouwmeester als Sophie.

 

 

DAV Climate Award 2022

A White Dream – Mathieu Le Lay

 

Natuurfotograaf Jérémie Villet gaat op expeditie om de zeer schuwe berggeit te fotograferen, hoog in de harde witte wereld van de winterse Yukon-bergen. Om dit doel te bereiken, moet hij zichzelf laten ‘verdwijnen’. Regisseur Mathieu Le Lay neemt ons niet alleen mee op een reis van grote schoonheid, maar behandelt ook de existentiële vraag waar de mens zich in de natuur positioneert. Kunnen we van ons zelf opgerichte voetstuk stappen? Jérémie’s gevoeligheid en doorzettingsvermogen inspireren om onszelf en onze CO2-uitstoot kleiner te maken.

 

De DAV Climate Award wordt gesponsord door de Sparda Bank.

 

Best Mountaineering Film Award 2022

Climbing Iran – Francesca Borghetti

 

Met haar sterke handen en felroze nagellak is Nasim Eshqi de pionier op het gebied van buitenklimmen in Iran, waar vrouwen alleen binnen en op vaste uren mogen trainen. Nasim besloot de barrières voor vrouwen te doorbreken met nieuwe klimroutes in nog onbeklommen rotswanden van Iran. De Italiaanse regisseuse Francesca Borghetti volgt Nasim in de coronacrisis en schildert een eerlijk portret van een gedreven vrouw die probeert te ontsnappen aan een strenge cultuur.

 

Climbing Iran wordt bekroond met de Best Mountaineering Film Award, niet alleen vanwege het filmisch verhaal maar ook omdat jury en DMFF-organisatie zich honderd procent achter de vrouwen in Iran scharen.

 

De Best Mountaineering Film Award wordt gekozen en gesponsord door Klimwandspecialist.nl

 

Filmhub Zuid Award

Between Summits – Roeland Wendel en Ilse Lavell

 

Filmhub Zuid presenteert samen met CineSud tijdens het Dutch Mountain Film Festival de Filmhub Zuid Award. De achtkoppige jongerenjury, bestaande uit VMBO-leerlingen van het Blariacumcollege te Venlo, heeft uit een diverse selectie van films een winnaar gekozen. De leerlingen leerden als vakkundige kritische kijkers onder leiding van CineSud om de films te kunnen beoordelen. De Filmhub Zuid-award is in het leven geroepen om bewustwording voor Filmeducatie te creëren in het filmlandschap. Een belangrijke stap, want hedendaagse jongeren groeien op met bewegend beeld, maar dat wil niet automatisch zeggen dat jongeren ook ‘filmwijs’ zijn. De prijs bestaat uit de officiële Filmhub Zuid Award en een adviestraject van Filmhub Zuid, met een financiële bijdrage om aan de slag te gaan met filmeducatie bij de film.

“Wij vonden het leuk om naar de films te kijken. De films die we gekeken hebben waren aansprekend en hadden ontzettend mooie beelden uit de bergen en mooie shots. Om er een te moeten kiezen die wint, was moeilijk en we hebben er ook lang over gesproken en nagedacht. De mensen die deze film hebben gemaakt spreken van een echt gebeurd verhaal en dat is heel inspirerend. Tegelijkertijd kan je goed merken dat ze een passie hebben. De winnende film gaat over klimmen in de bergen, het gaat over je angst overwinnen en doen wat je graag wilt doen. In de film werd het verhaal goed uitgelegd en door de hoofdpersoon zelf verteld. De animatie erbij maakt het ook leuk. De winnende film is Between Summits van Roeland Wendel en Ilse Lavell”