Winnaars DMFF Awards 2021

Prijswinnaars  DMFF Awards

Tijdens de Award Show van het 11e Dutch Mountain Filmfestival op 5 november 2021 zijn de winnaars bekendgemaakt van de vijf DMFF Awards:

 

  • Winnaar van de Crossborder DMFF Award 2021 is de film Wall of Shadows van Eliza Kubarska.
  • De Parkstad Limburg Jury Award 2021 ging naar de film Brenva by Winter van Thibaut Sichet.
  • De Spiegel Best Newcomer Award 2021 is gewonnen door de film Cold Feet van Ash Mulama.
  • De DAV Climate Award 2021 gaat naar Songs of the Water Spirits van Nicolò Bongiorno.
  • Winnaar van de Best Mountaineering Film Award 2021 is (eveneens) Brenva by Winter van Thibaut Sichet.

 

Foto’s Award Show vrijdag 5 november 2021

 

DMFF#11 Awardshow / Friday

Crossborder DMFF Award 2021 – Grand Prize

Wall of Shadows – Eliza Kubarska

 

‘Ik zeg het je: deze film gaat niet over klimmen’, zegt een van de klimmers in deze film, ‘hij gaat over mensen’. Hij heeft wel en niet gelijk. Deze film gaat over mensen die de bergen bewonen en ze niet alleen beklimmen. Het is een krachtig, verbluffend portret van een Sherpa-familie, werkzaam in de klimwereld, die geld bijeen probeert te schrapen zodat hun kinderen kunnen ontsnappen aan het harde leven in de Himalaya. Maar het is veel meer dan dat. Het filmen is magnifiek, in sombere en ijzige grijsblauwe kleuren, de camera zit dicht op de personages en het verhaal, het scenario is uitstekend en de dialogen zijn fel. Deze film is gemaakt door bergmensen. We zijn getuige van de levensvragen van een familie alsof we bij ze zijn, vanuit het standpunt van een Sherpa, wat ons helpt hun lot te begrijpen. Wall of Shadows onderscheidt zich ook door prachtige muziek die de koelte en pracht van het ijzige landschap versterkt.

 

‘Ik wil niet dat mijn zoon gaat klimmen.’ ‘Wat voor keus hebben we?’ ‘Er is een God, maar we moeten nu eenmaal rondkomen.’ ‘Als je niet klimt, kan ik je niet betalen.’ Eenvoudige zinnen die een moeilijke wereld schetsen, waarin de Sherpa nog altijd de stijgijzers van de klimmer vijlt. De hoofdrolspelers in deze documentaire/speelfilm zijn van wereldklasse: Ngada Sherpa, Jomdoe Sherpa en Dawa Tenzing Sherpa (negen keer Everest!) zijn volledig op hun gemak voor de camera. Filmmaker Eliza Kubarska slaagt erin de kijker kennis te laten maken met de problemen van de klimmers die te maken hebben met competitie en nederigheid ten opzichte van de natuur, terwijl ze proberen Kumbhakarna te beklimmen, de heiligste der bergen die helemaal niet beklommen mag worden. Deze film laat de kijker nadenken over de grenzen van het menselijk begrip van de wereld en van zichzelf.

De DMFF Crossborder Award wordt gesponsord door de gemeente Heerlen en Stadt Aachen.

Parkstad Limburg Jury Award 2021

Brenva by Winter – Thibaut Sichet

 

De jury heeft twee keer naar deze film moeten kijken – een verbluffend, waargebeurd, historisch verhaal dat opnieuw tot leven wordt gewekt in een wereld waarin elke berg al beklommen is.

 

Thibaut Sichet neemt ons 63 jaar mee terug in de tijd, gebruikmakend van filmtechnieken van weleer, waarbij hij historische beelden vermengt met nieuwe beelden. Het verhaal van Vincendon en Henry, twee vrienden die in de winter de Brenva-pijler van de Mont Blanc beklimmen, herleeft op deze manier en herinnert ons eraan dat er een tijd was waarin avontuur echt avontuur was, meedogenloos en koud, maar dat de redenen om de bergen in te trekken nog steeds dezelfde zijn. De regisseur spreekt de twee jongens aan met zijn eigen gevoelens ten opzichte van de bergen, stelt hen vragen en vraagt zich af of ze enige hoop hadden om te overleven na het zien van een reddingshelikopter in de lucht. Al met al valt deze film op door een meesterlijk gebruik van archiefmateriaal in combinatie met nieuw beeldmateriaal, waardoor een beeld van ernst en afschuw wordt opgebouwd, maar waardoor ook de grote vraag in de bergsport beter te begrijpen is: waarom.

De Parkstad Limburg Jury Award 2021 wordt gesponsord door Stadsregio Parkstad Limburg

 

De Spiegel Best Newcomer Award 2021

Cold feet – Ash Mulama

 

Sinds ‘Free Solo’ weet iedereen wat free soloing is, klimmen zonder touw – maar wat als je dat op blote voeten doet, zou dat niet the next big thing zijn? Deze opbeurende, frisse, energieke, jonge documentaire gaat over de dromen van een jongen uit Kenia die hard traint in de sportschool om een goede klimmer te worden, maar weet dat goed niet genoeg is: je moet je onderscheiden van de massa, en het gevaar van de sport volledig omarmen. De titel ‘Cold feet’, moet dan ook letterlijk genomen worden.

 

Filmmaker Ash Mulama volgt klimmer Peter Naituli op de voet, als een vriend, terwijl deze probeert Mount Kenya op blote voeten te beklimmen. Hij bewerkt zijn voeten met schuurpapier en houdt zichzelf voor dat dit de enige manier is om echt een band met de berg te krijgen. De enorme inspanning die wordt geleverd om de top te bereiken en de manier waarop dit wordt gefilmd, maken deze documentaire bijzonder. Maar we zien ook een vader, verbaasd over zijn zoon die geen zakenman wil worden en al op zijn zeventiende berggids wordt – andere gidsen denken dat hij populair is bij de klanten omdat hij een halfbloed is. Muziek, geluid en beeld zijn, in tegenstelling tot ‘Free Solo’, een beetje houtje-touwtje, maar het verhaal en de energie die eraf spat is krachtig genoeg om de Best Newcomer Award te winnen. En er is iets wat zoveel andere films over bergen en klimmers missen: humor en menselijk begrip. We kijken naar Peters oma die begint te zingen, en naar de filmmaker/cameraman die zijn vriendschap met Peter viert. Laten we hopen dat deze film het begin wordt van twee briljante carrières.

DAV Climate Award 2021

Songs of the Water Spirits – Nicolò Bongiorno

 

Een stroom van lege waterflessen, een gletsjer van plastic: het is een sterk en treurig bewijs van wat er gaande is op het dak van de wereld, in Ladakh. Deze Himalaya-provincie haalt niet vaak het nieuws, maar toont ons wel het gevaar van modernisering, globalisering en toerisme waardoor de eeuwenoude natuur en cultuur van dit prachtige en weinig bekende deel van de wereld worden uitgehold. Visuele poëzie en de symboliek van het water worden op coherente wijze verbonden met specifieke informatie over deze bijzondere plek.

 

Deze sterke documentaire onderscheidt zich van veel andere films die de klimaatverandering en culturele vervlakking in het hooggebergte documenteren omdat hij alle verhalen tegelijk vertelt. Het verdwijnen van de Bhoti-taal die 1300 jaar bestond, het opduiken van rijke toeristen die met hun 4×4 auto’s en motoren door dit kwetsbare landschap rijden, de moeilijkheden om vast te houden aan de oude boeddhistische manier van leven, aan de ibis en aan het geloof – net als zoveel dingen bedreigd door geld en macht. Het verhaal wordt verteld aan de hand van vier sterke individuen, van de jonge advocaat die vecht tegen het verwoestende toerisme, tot de oudere wetenschapper die probeert oude talen te redden voor ze uitsterven.

Film is een sterk medium. De invasie van het Indiase toerisme in Ladakh begon door een film, ‘Three Idiots’, die werd opgenomen langs de woeste rivieren van het Tibetaanse Plateau. Nu bouwt de stad Leh steeds meer hotels, verspreidt zich langs de heuvels, worstelt om voldoende zoet water te vinden in deze hooggelegen woestijn door het bouwen van ijsstupa’s (kunstmatige gletsjers). Laten we hopen dat deze documentaire net zo krachtig werkt, maar dan in tegenovergestelde richting.

De DAV Climate Award wordt gesponsord door de Sparda Bank.

Best Mountaineering Film Award

Brenva by Winter – Thibaut Sichet

 

Reddingsoperaties in de bergen lijken tegenwoordig „bussiness as usual“. Mede dankzij mobiele en satelliettelefoons worden redders met een simpele druk op de noodknop opgeroepen. Evacuaties uit steile Alpenwanden zoals Matterhorn of Grandes Jorasses zijn in het hoogseizoen bijna dagelijkse kost. En zelfs in de Himalaya worden steeds vaker helikopterreddingen uitgevoerd, vaak tot op grote hoogte.
Het is bijna niet voor te stellen dat “slechts” 63 jaar geleden bergreddingen hachelijke ondernemingen waren en weinig of niet werden uitgevoerd. En al helemaal niet in de winter! Wie dergelijke avonturen begon was volledig op zichzelf teruggeworpen. Vele alpinisten vertrokken ooit om hun droombeklimming uit te voeren maar kwamen nooit meer terug. Bleven verscholen, diep in ijzige spleten of gruwelijke rotsspelonken.

 

Brenva by winter vertelt het epische verhaal van twee jonge klimmers die een poging doen om midden in de winter de Brenva-route op de Mont Blanc te beklimmen. Door onervarenheid en een snelle weersomslag worden ze getroffen door een vreselijke storm. Ruim 10 dagen lang vechten ze op 4000 meter hoogte voor hun leven. Twee riskante reddingsoperaties met helikopters slagen er niet in hen te bevrijden uit hun netelige situatie.

Over deze tragedie en de reddingsoperaties is reeds veel geschreven. In 2002 werd er ook al een film over gemaakt (Les naufragés du Mont Blanc, Denis Ducroz, 2002). Thibaut Sichet heeft zijn beelddocument echter anders aangepakt. Met behulp van divers historisch filmmateriaal uit de jaren ’50 wordt het verhaal opnieuw geïllustreerd. Het meeste beeldmateriaal is (uiteraard) niet specifiek van de tragedie, maar toch is Sichet erin geslaagd om een pakkend verhaal neer te zetten. Dit is in mindere mate het resultaat van zijn poging om een persoonlijk beeld in het verhaal te leggen (inclusief voice-over), maar des te meer vanwege de sfeervolle en boeiende montage van historische filmfragmenten alsook een doeltreffende geluidsondersteuning. Bij elkaar is Thibaut Sichet erin geslaagd om een intiem filmisch document samen te stellen dat ruimte voor reflectie laat aan de toeschouwer. Esthetisch een alpinisten-film pur sang, die zich op originele wijze onderscheidt van de hedendaagse mainstream klim- en adventure action producties.

De Best Mountaineering Film Award wordt gekozen en gesponsord door Klimwandspecialist.nl