StauSeeSteig®

Groot nieuws van de bedenkers van de Dutch Mountain Trail: in oktober 2024 verschijnt onze nieuwe langeafstandswandeling! 125 kilometer, vlak over de grens door de Eifel, Hoge Venen en Ardennen, 2.600 hoogtemeters, langs zeven stuwmeren: maak je borst maar nat voor de StauSeeSteig®. Mede dankzij een geslaagde crowdfundingsactie is er een prachtig boekje over de route in de maak, dat je nu alvast kunt bestellen!
Zuid-Limburg is een stukje buitenland in Nederland. Wandelaars uit het hele land trekken erheen om zich te laven aan haar lieflijke hellingen en snelstromende beken, onder andere op de door ons uitgezette Dutch Mountain Trail. Maar de bergen die in Zuid-Limburg beginnen, worden over de grens in de Eifel en de Hoge Venen al snel nog veel steiler en spannender. Daarom was het tijd voor een nieuwe langeafstandsroute: de StauSeeSteig®!

Zeven stuwmeren

Vlak over de Nederlandse grens liggen een aantal imposante stuwmeren. De meeste liggen rond Aken in Duitsland, in een natuurgebied met eindeloze bossen, steile rotshellingen en spannende riviertjes. Onder het hoogste punt van België liggen ook een aantal stuwmeren. Wij trokken een lijn van 125 km langs zeven van deze meren, beginnend in het Duitse Langerwehe en eindigend bij station Dolhain in België. Op de StauSeeSteig® ben je op jezelf aangewezen en onderweg ontvouwen zich telkens weer verrassende uitzichten. De tocht voert door het beruchte Hürtgenwald en langs spectaculaire stuwdammen. Via het Nationaalpark Eifel en de moerassen van de onherbergzame Hoge Venen eindigen we in het idyllische vestingstadje Limbourg.

Literaire wandelgids

Je merkt al dat de StauSeeSteig® een uitzonderlijke langeafstandstocht is. Daarom willen we ook van de wandelgids iets speciaals maken. De routebeschrijving verschijnt in de vorm van een literair reisverslag door auteur Max Hermens, in een fraaie vormgeving afgewisseld met duidelijke 1:25.000 wandelkaarten en prachtige landschapsfoto’s van fotograaf Frank Husslage.

In het najaar van 2023 begonnen Max en Frank met hun verkenningen van de route. Dat leverde meteen al een paar prachtige foto’s en enthousiaste berichten op. Zo schreef Max:

‘Ik vond het een mooie wandeling, echt een natuurbeleving, met weinig contactpunten tussen de samenleving en heel veel bos. Een donkere route ook wel, omdat je veel in de schaduw loopt en door diepe dalen. En al die beken! Het is ook zeker geen route voor de vakantiegangers – het is niet alleen fysiek een uitdaging, maar ook mentaal, omdat het landschap vrij taai is en een zekere onherbergzaamheid uitstraalt. De dorpen hebben ook iets geslotens in de winter; we zagen echt bijna niemand, en waren dus vooral op onszelf aangewezen. We hebben het eten voor al die dagen in de rugzak gedragen en onderweg water gefilterd, wat de ervaring nog meer een wildernis-tintje gaf. (Dat maakte het overigens alleen maar beter.) Het voelde met momenten alsof we verder van huis waren dan we daadwerkelijk waren.’

StauSeeSteig Facedoek

Het proces van tekstredactie, fotoselectie, kaarten maken en vormgeven van de gids is momenteel in volle gang. We verwachten dat het drukwerk eind oktober van de persen zal rollen! Nog even geduld dus… Wat wel al klaar is, is de originele StauSeeSteig Facedoek. Op de print staat de route van de StauSeeSteig op een panoramakaart-tekening van Toon Hezemans.

Bestel nu alvast je StauSeeSteig gids en Facedoek

Zodra de gids gedrukt is (half oktober 2024), doen we je bestelling op de post.

Copyrights

De StauSeeSteig® route en wandelgids vallen onder onderstaande Creative Commons-licentie en zijn exclusief eigendom van het Dutch Mountain Film Festival / Stichting Moving Mountains. Het gebruik ervan voor niet-commerciële doeleinden is toegestaan op voorwaarde dat het Dutch Mountain Film Festival wordt vermeld als bedenker en maker. Neem voor elk ander gebruik contact met ons op.

BY: credit must be given to the creator.
NC: Only noncommercial uses of the work are permitted.
ND: No derivatives or adaptations of the work are permitted.