StauSeeSteig®, onze nieuwe langeafstands wandeling

Groot nieuws van de bedenkers van de Dutch Mountain Trail: in 2024 verschijnt onze nieuwe langeafstandswandeling! 125 kilometer, vlak over de grens door de Eifel, Hoge Venen en Ardennen, 2.600 hoogtemeters, langs zeven stuwmeren: maak je borst maar nat voor de StauSeeSteig®!
Zuid-Limburg is een stukje buitenland in Nederland. Wandelaars uit het hele land trekken erheen om zich te laven aan haar lieflijke hellingen en snelstromende beken, onder andere op de door ons uitgezette Dutch Mountain Trail. Maar de bergen die in Zuid-Limburg beginnen, worden over de grens in de Eifel en de Hoge Venen al snel nog veel steiler en spannender. Daarom was het tijd voor een nieuwe langeafstandsroute: de StauSeeSteig®!

 

Zeven stuwmeren

Vlak over de Nederlandse grens liggen een aantal imposante stuwmeren. De meeste liggen rond Aken in Duitsland, in een natuurgebied met eindeloze bossen, steile rotshellingen en spannende riviertjes. Onder het hoogste punt van België liggen ook een aantal stuwmeren. Wij trokken een lijn van 125 km langs zeven van deze meren, beginnend in het Duitse Langerwehe en eindigend bij station Dolhain in België. Op de StauSeeSteig® ben je op jezelf aangewezen en onderweg ontvouwen zich telkens weer verrassende uitzichten. De tocht voert door het beruchte Hürtgenwald en langs spectaculaire stuwdammen. Via de Wildernis Trail in het Nationaalpark Eifel en de moerassen van de onherbergzame Hoge Venen eindigen we in het idyllische vestingstadje Limbourg.

Open source trail

De StauSeeSteig® is de eerste open source langeafstandswandeling: je kan zelf meehelpen om de definitieve trail vast te leggen. We hebben in de afgelopen twee jaar het traject verkend en een mooie route uitgezet. Maar misschien vind jij wel dat nog iets uitdagendere paadje of verbluffende panorama, dat in de tocht moet worden opgenomen of vind je het gewoon leuk om mee te denken over de hele trail. Stuur ons dan even een mail [sss@dmff.eu] zodat we je toegang kunnen geven tot ons StauSeeSteig® account.

Literaire wandelgids

Je merkt al dat de StauSeeSteig® een uitzonderlijke langeafstandstocht is. Daarom willen we ook van de wandelgids iets speciaals maken. De routebeschrijving verschijnt in de vorm van een literair reisverslag door auteur Max Hermens, in een fraaie vormgeving afgewisseld met duidelijke kaarten en prachtige landschapsfoto’s van fotograaf Frank Husslage.

Ondertussen zijn Frank en Max begonnen met hun verkenningen van de route. Dat leverde meteen al een paar prachtige foto’s en enthousiaste berichten op. Zo schreef Max:

‘Ik vond het een mooie wandeling, echt een natuurbeleving, met weinig contactpunten tussen de samenleving en heel veel bos. Een donkere route ook wel, omdat je veel in de schaduw loopt en door diepe dalen. En al die beken! Het is ook zeker geen route voor de vakantiegangers – het is niet alleen fysiek een uitdaging, maar ook mentaal, omdat het landschap vrij taai is en een zekere onherbergzaamheid uitstraalt. De dorpen hebben ook iets geslotens in de winter; we zagen echt bijna niemand, en waren dus vooral op onszelf aangewezen. We hebben het eten voor al die dagen in de rugzak gedragen en onderweg water gefilterd, wat de ervaring nog meer een wildernis-tintje gaf. (Dat maakte het overigens alleen maar beter.) Het voelde met momenten alsof we verder van huis waren dan we daadwerkelijk waren.’

Crowdfunding

Aan het eind van 2023 organiseerden we via Voordekunst.nl een crowdfunding-actie ten behoeve van de totstandkoming van de StauSeeSteig wandelgids. De actie is geslaagd, dankzij een heleboel geweldige, enthousiaste donateurs. Dank jullie wel!

 

Bekijk crowdfunding