Foto tentoonstelling

Wanneer: 25 oktober t/m 25 februari

Locatie: Maankwartier

Gratis

Elk jaar selecteert het Dutch Mountain Film Festival drie internationale topfotografen voor een fototentoonstelling met als hoofdthema ‘bergen’. Sinds de eerste editie is onze huisfotograaf en rotskliminstructeur Paul Lahaye de curator van deze expositie, met een goede neus voor de beste fotografen. Dit jaar heeft hij de Jean Louis Wertz (BE), Stefan Schlumpf (CH) en Sytse van Slooten (NL) aangedragen. Van elk van de kunstenaars zijn zes foto’s te bewonderen onder de arcaden van het nieuwe Maankwartier op enkele meters van het Royal Theater. De tentoonstelling is te bezichtigen tot begin februari 2019.

©Jean Louis Wertz - Pakistan

Jean-Louis Wertz uit Luik (B) klom al toen hij 12 jaar oud was. Pas in 1999, na het voltooien van zijn fotografie-opleiding in Luik, begon hij het klimmen ook te fotograferen. Hij maakt meestal journalistieke portretten van zijn vrienden. Voor hem is fotografie een manier om betrokken te zijn, om één te zijn met het object voor zijn camera.
Behalve een getalenteerde klimmer is Jean-Louis ook nog eens een goede fotograaf. Zo is hij huisfotograaf van ‘the Wild Bunch’: de broers Nico en Olivier Favresse, die zeker geen onbekenden voor het DMFF zijn. Zij behoren tot de wereldtop van klimmers en worden vaak vergezeld door Jean-Louis op hun avonturen.

Naar de website van Jean Louis Wertz >

©Stefan Schlumpf - Landscape

Stefan Schlumpf (Graubünden, 1975) woont in Londen en Zürich. Hij studeert momenteel aan de Kunstacademie in Londen en heeft naast zijn eigen projecten, internationale opdrachtgevers in de reclamewereld.
Hij is ooit begonnen als action en extreme sports fotograaf maar al snel ontwikkelde hij zich tot een internationale bekendheid die adembenemende foto’s laat zien van bijzondere landschappen. Zijn landschapsfoto’s zijn creatief, een tikkeltje mystiek en met een boodschap. Veel van zijn werk laat de desastreuze impact zien van de klimaatverandering.

Naar de website van Stefan Schlumpf >

©Sytse van Slooten - Alannah Yip (CAN), bouldering semifinals, Climbing World Championships Innsbruck 2018

Sytse van Slooten (Vlaardingen, 1966) is al sinds de lagere school met fotografie bezig. In het begin vond hij zijn onderwerpen vooral in zijn eigen omgeving en op vakantie. Die vakanties groeiden uit tot stedentrips, vooral om te fotograferen. Later ging hij steeds meer in de bergen op zoek naar de dieren die daar leven. In 2005 komen klimmen en fotografie samen als hij het sportklimmen ontdekt. Meer en meer is hij met zijn camera’s bij de nationale competitie te vinden, en steeds vaker ook bij de internationale wedstrijden. Hij droomt ervan om ooit het hele internationale seizoen te kunnen volgen.
Die droom komt steeds dichterbij, want zijn werk van internationale sportklimwedstrijden werd zoveel bekeken en gedeeld dat de IFSC (International Federation of Sport Climbing) hem gevraagd heeft als officiële fotograaf van de afgelopen wereldbekerwedstrijden. Zijn foto’s geven een mooie en realistische impressie van het huidige sportklimmen. Een sport die gelukkig nog steeds groeiende is en zelfs voor 2020 op de agenda staat van de olympische spelen in Tokyo.

Naar de facebookpagina van Sytse van Slooten >

De volgende fotografen gingen hen voor:

2017 Rogier van Rijn, NL (Freeride en Toerskiën)
2017 Peter Gedei, SLO (Grotten en Speleo)
2017 Frank Husslage, NL (Berglandschappen)
2016 Theo Bosboom, NL (Winter in de hoge Venen)
2016 Rainer Eder, Oostenrijk (Alpien klimmen)
2016 Paul Lahaye, NL (Sportklimmen in de Frankenjura)
2015 Alex Buisse, Frankrijk (Parapente & Base jumping)
2015 Thomas Humpage, Engeland (Trail Running)
2015 Sean Vos, NL (Berglandschappen)
2014 Menno Boermans, NL/Zwitserland (Bergredding)
2014 Sam van Brempt, België (Expeditieklimmen)
2014 Tommaso Prugnola, Italië (Mountainbiken)
2013 Werner van Steen, België (Landschappen)
2013 Thomas Schermer, Duitsland (Sportklimmen)
2013 Kamil Tamiola, Polen/Italië (Alpinisme)
2012 Dominic Verhulst, België/USA (Boven de poolcirkel)
2012 Irmo Keizer, NL (Mountainbiken)
2012 Roland Bekendam, NL (Alpinisme)