Buildering Heerlen – uitverkocht

Door: Rasjel Nilwik

Wanneer: 3 en 4 november 2018

– Helaas is de workshop Buildering uitverkocht! –

Buildering is een samentrekking van Bouldering en Building: klimmen in de stad! Doe mee met de workshop buildering onder leiding van Rachel Nilwik, voormalig Nederlands kampioen sportklimmen. Tijdens deze drie uur durende safari door urban Heerlen ontdek je de verschillende buildering spots en leer je hoe je deze klimsport veilig kunt beoefenen.

Workshop buildering:

  • O.l.v. Rachel Nilwik, gediplomeerd sportkliminstructeur
  • Maximaal aantal deelnemers: 10 personen
  • Kosten: €6 pp.
  • Klimschoentjes of strakke gymschoenen worden aanbevolen
  • Aanmelden via de Ticketshop

Het DMFF introduceert ‘buildering’ in Nederland

Buildering is een samentrekking van boulderen en building. Boulderen is het beklimmen van relatief lage en sterk overhangende artificiële klimwanden of rotspartijen, waarbij geen touwzekering nodig is. De urban variant is het beklimmen van structuren die het stedelijke landschap ons biedt. In Duitsland gebruikt men de fraaie term ‘Zwischennutzung’ voor het alternatief gebruik van de stedelijke omgeving. Zo hebben in de jaren vijftig skateboarders het stedelijk landschap als ‘speelplaats’ ontdekt en nieuwe functies toegevoegd aan de publieke ruimte. Voordelen van deze ‘Zwischennutzung’ zijn bijvoorbeeld het activeren van jongeren en positieve verlevendiging van de openbare ruimte. Deze sport nodigt uit tot sociale interactie wat meteen weer een positieve uitwerking heeft op de acceptatie van deze vorm van klimmen.
Het Dutch Mountain Film Festival wil in de urban stad Heerlen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor deze sport en zal ter gelegenheid van editie 2018 een buildering parcours in kaart brengen.

We gaan een aantal mogelijke locaties in Heerlen en omgeving bekijken waar buildering mogelijk zou kunnen zijn. De klimroutes zullen worden geïnventariseerd door voormalig Nederlands kampioen klimmen en bewegingswetenschapper Rachel Nilwik. Zij zal ook trainingen en workshops voor scholen en individuele sporters aanbieden.

Veel urban sports vinden hun oorsprong in de bergsport, zoals parcours, freerunning en buildering. DMFF kiest voor een structurele impuls als het gaat om de sportieve randactiviteiten die worden geïnitieerd. De Hivernal Trail, de Vijlen Bergrun, de Summit-to-Summit bikeride en de klimmuur op een flat in Bleijerheide zijn allemaal DMFF initiatieven, die een blijvende impact hebben en inmiddels veel mensen aan het bewegen hebben gekregen. Tijdens het Symposium De Stad als Speelplaats op donderdag 1 november gaan wij met bewoners, bestuurders, sporters en eigenaren in gesprek over de wenselijkheid en de reguleren van sporten in de openbare ruimte.

– Helaas is de workshop Buildering uitverkocht! –