Buildering in Heerlen

Buildering is een samentrekking van Bouldering en Building: klimmen in de stad!
Boulderen is het beklimmen van lage en sterk overhangende klimwanden of rotspartijen, waarbij geen touwzekering nodig is. Buildering is de urban variant: een soort apenkooien in de stad voor volwassenen.

 

Tijdens het Dutch Mountain Film Festival in 2018 hebben we onderzocht of ook in de urban stad Heerlen gebuilderd kan worden. We hebben de diverse buildering spots in kaart gebracht (zie onder). Onder leiding van voormalig Nederlands kampioen klimmen en bewegingswetenschapper Rachel Nilwik hebben we diverse workshops buildering georganiseerd. Ook in 2019 zullen weer workshops op het programma staan.

Voor het Raadhuis staat de DMFF Buildering Wall, die we samen met Rachel Nilwik en PACCEKA.studio hebben gerealiseerd in opdracht van gemeente Heerlen. Met deze muur maken we buildering in Heerlen zichtbaar: het is een fraai urban kunstwerk van een aantal betonelementen met klimgrepen. De komende jaren zal deze muur in z’n geheel of in delen op diverse plekken in de binnenstad komen te staan en iedereen uitdagen een traverse te voltooien zonder met de voeten aan de grond te komen!

PACCEKA.studio, over zijn werk: “my script communicates personal messages and quotes which are not immediately decipherable. It’s for the curious and interested and being openminded towards different and unknown cultures”

Buildering do’s and don’t

Klim niet te hoog (maximaal afspringhoogte)
Zorg dat iemand klaar staat om je te vangen als je valt (spotten)
Opvangen doe je door de klimmer bij de heupen te pakken en zo de kracht van de val te breken.
Gebruik schoenen met zoveel mogelijk grip; klimschoentjes, lichte gymschoenen of met blote voeten.
Gebruik een crash-pad, anders een mat of een stuk vloerkleed.
Vraag van tevoren toestemming en klim niet op monumenten.
Laat geen sporen of afval achter (leave no traces)
Wees creatief. Zoek zelf interessante objecten: een standbeeld, brug, boom of gebouw.
Ook leuk: kinderspeltuig op een niet conventionele manier beklimmen.
(let op: kinderen doen alles na, dus laat het niet zien)
Of thuis als het regent: klauter eens onder een tafel of stoel door zonder de grond te raken.

In Duitsland gebruikt men de fraaie term ‘Zwischennutzung’ voor het alternatief gebruik van de stedelijke omgeving. In de jaren vijftig ontdekten skateboarders het stedelijk landschap als ‘speelplaats’ en werden nieuwe functies toegevoegd aan de publieke ruimte. Voordelen van de urban sports zijn natuurlijk het activeren van jongeren en positieve verlevendiging van de openbare ruimte. Buildering nodigt uit tot sociale interactie, wat meteen weer een positieve uitwerking heeft op de acceptatie van deze vorm van klimmen.

Naast het vertonen van films organiseren we ook (nieuwe) sportieve activiteiten. De Hivernal Trail, de Vijlen Bergrun, de Summit-to-Summit bikeride en de klimmuur op een flat in Bleijerheide zijn allemaal initiatieven van ons festival, die een blijvende impact hebben en inmiddels veel mensen aan het bewegen hebben gekregen.