KNAV98, NKBV, LMC: over het ontstaan van het DMFF

Het ligt voor de hand dat bergsporters en klimmers aan de basis staan van het Dutch Mountain Film Festival. Om precies te zijn waren het twee klimmers van een Limburgse tak van de Koninklijke Nederlandse Alpenvereniging (KNAV). De KNAV en de Nederlandse Bergsport Vereniging (NBV) werkten vanaf 1990 nauw samen. In 1998 fuseerden zij tot de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV).

 

De Limburgse jongerentak, met onder anderen Thijs Horbach, ging liever zelfstandig verder. Zo hielden ze regie over hun eigen middelen en mogelijkheden. KNAV98, zoals de club heette, bedacht en organiseerde bijvoorbeeld de succesvolle Limburg Mountain Challenge (LMC) om bergsporters bij elkaar te brengen. Een legendarische 20-uurs survival-race waarin teams van 4 leden verschillende bergsport-gerelateerde opdrachten moesten uitvoeren.

Toen Thijs en Toon Hezemans samen met hun team een keer de LMC gewonnen hadden, besloten ze er een film van te maken. De première van de film werd vergezeld door de vertoning van twee andere klim- en bergfilms. Het publiek was enthousiast en vroeg om meer. Zo werd het Dutch Mountain Film Festival geboren, met Toon en Thijs nog altijd als expeditieleiders.

De NKBV berichtte verschillende keren over de Limburg Mountain Challenge en over het Dutch Mountain Film Festival en andersom zijn verschillende DMFF’ers ook actief binnen de NKBV.

LMC 2011
LMC 2011
LMC 2004
LMC 2011
Thijs & Toon

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu