Filmjury 2023

Tijdens het tropische weekend van 9 en 10 september 2023 is de jury, bestaand uit Tomas Kaan, Lena Lapschina en Bob Schelfhout Aubertijn, bijeengekomen om de Award-winnaars te selecteren van het 13e Dutch Mountain Film Festival.

Tijdens de Award Show op zondag 5 november 2023 zullen de winnaars worden bekendgemaakt, waarna de winnende film (winnaar van de Crossborder DMFF Award) wordt vertoond.

Tomas Kaan

Tomas Kaan (Mkwajuni, 1979) is regisseur van zowel documentaires als fictie. Hij heeft ervaring met het leiden van grote creatieve teams en werkt exclusief voor het Amsterdamse productiebedrijf Scenery. Tomas was onlangs de showrunner van de Netflix documentaireserie Human Playground. De serie draait om de vraag waarom mensen spelen, beslaat 30 locaties wereldwijd en wordt verteld door Idris Elba. Tomas regisseerde ook de eerste twee afleveringen van de Netflix Original dramaserie Dirty Lines, die zich afspeelt in Amsterdam aan het eind van de jaren tachtig. Zijn eerdere werk werd uitgezonden en vertoond op verschillende festivals over de hele wereld en leverde Tomas meerdere prijzen op.

Tomas woont in een oude boerderij in Zuid-Limburg, samen met zijn vrouw en drie kinderen.

Lena Lapschina

Lena Lapschina is beeldend kunstenaar en filmmaker en maakt monumentale meerkanaals video-installaties die zowel in musea als op filmfestivals te zien zijn. Ze had tentoonstellingen in toonaangevende instituten zoals Kunsthal KAdE , Kunsthaus Zürich, Museum der Moderne Salzburg, Landesgalerie Niederösterreich, Kunsthalle Wien, Kulturens Hus Luleå, Museo Municipal Tecleño, en het Joel and Lila Harnett Museum of Art in Richmond. Ze won de Oostenrijkse overheidssubsidie voor video- en mediakunst.

Naast het omzetten van alpiene zaken in film, sculpturen en muurschilderingen, houdt Lena vooral van de bergen om er te zonnebaden en uitgebreide cross-country skitouren te maken. Ze heeft zelfs een nieuwe discipline ontwikkeld die ze rooftop skiën noemt, want hoe steiler de helling, hoe meer plezier.

Bob A. Schelfhout Aubertijn

Bob Schelfhout Aubertijn (1961) heeft na vele beklimmingen van toppen van 5, 6 en 7000 meter en een expeditie naar een top van 8000 meter – voorlopig – de overstap gemaakt van actief klimmen naar een andere manier van 24/7 bezig zijn met bergen: boeken, artikelen, tijdschriften, feiten controleren, proeflezen, vertalen, onderzoeksprojecten, documentaires, verslaglegging, statistieken, het promoten van de oude verhalen uit de rijke geschiedenis om ze levend te houden. Als zodanig staat Bob in nauw contact met de onderzoeksgroep rond het 8000ers-project van Eberhard Jurgalski en het team van de Himalayan Database. Zijn samenwerking met auteurs als Bernadette McDonald en anderen heeft geresulteerd in twee Boardman Tasker Awards en een hele reeks andere.

Bob is vader van drie kinderen, grootvader van drie kleinkinderen en Pater Familias van een Nederlands-Australische familie.

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu