Filmjury 2021

Op 4 en 5 september 2021 is de jury samengekomen om uit de 135 ingezonden bergfilms de Award-winnaars te selecteren van het 11e Dutch Mountain Film Festival. Julia Popławska, Ilona van den Brekel en Toine Heijmans bekeken in totaal 14 uur en 32 minuten film die door ons voorselectie team was klaargezet. Ze hebben ons laten weten zeer tevreden te zijn over de kwaliteit van de inzendingen en dat er na rijp beraad heel goede winnaars zijn gekozen. Wie dat zijn…? Tijdens de Award Show op vrijdagavond 5 november worden ze bekendgemaakt!
De winnende films (en nog veel meer!) worden tijdens ons festival van 2 tot 7 november 2021 in Heerlen en Aken vertoond.

Julia Popławska


Julia Popławska is een Poolse documentairemaakster en lid van de Poolse Filmmakers Associatie. Ze werkte als correspondent voor Newsweek Polska in Denemarken van 2002 - 2005. Ze heeft samengewerkt met TVP (Poolse Publieke Televisie) en Canal+. Ze maakte een documentaire over Tibetanen in Polen (Kinderen van de Dalai Lama, 2008), een exclusief interview met Z.H. Dalai Lama (2009) en een televisiedocumentaire over Polen die joden hielpen tijdens de Tweede Wereldoorlog (The Polish Righteous, 2008). Ze studeerde af aan de Andrzej Wajda Master School of Film Directing in Warschau met de documentaire Oh God, Dear God (2010). Haar documentaire The Place (2015) werd op het 6e Dutch Mountain Film Festival (2016) bekroond met de Best Newcomer Award. Haar interessegebied is kunst & wetenschap, wat ze in beeld bracht in haar nieuwste documentaire Metamorphoses (2020).

Ilona van den Brekel


Ilona van den Brekel (1963) werkt als beeldend kunstenaar met diverse media, waaronder video, fotografie en keramiek. Ze is geïntrigeerd door het feit dat mensen op verschillende manieren naar dezelfde dingen kijken en dat eenieder zijn eigen beeld eraan overhoudt. In haar werk probeert ze dit te laten terugkomen. Momenteel werkt ze aan een grote keramische installatie. Daarnaast werkt zij voor een aantal culturele instellingen als productie- en zakelijk leider (o.a. voor TAAT, Bureau Europa en de Nederlandse Dansdagen) en is zij verbonden aan de Maastricht Institute of Interdisciplinary Arts. Van kinds af aan zijn de bergen en het water de plekken waar ze haar vrije tijd doorbrengt om te sporten en tot rust te komen. Het indirect genieten door het kijken van bergfilms en het lezen van literatuur over de bergen vormen een tweede passie. Ze woont en werkt in Maastricht en Amsterdam.

Toine Heijmans


Toine Heijmans (1969) is columnist van dagblad de Volkskrant, en schrijver. Zijn laatste roman, Zuurstofschuld, verscheen dit voorjaar en heeft het hooggebergte als decor: het is een verhaal over twee alpinisten, vriendschap en eenzaamheid. Het boek wordt inmiddels vertaald in het Italiaans, Duits en Frans. Heijmans klom een tijdlang fanatiek in met name de Alpen, en is van jongs af groot liefhebber van klimliteratuur. Daarnaast is hij zeezeiler. Zijn eerste roman, Op Zee, is in talloze landen vertaald, verfilmd, en bekroond met prijzen waaronder de prestigieuze Franse Prix Médicis Étranger, voor de beste buitenlandse roman. Hij woont met zijn gezin in Amsterdam. (foto: Merlijn Doomernik)

Paul tipt: Brenva by Winter

Ik heb de jury begeleid bij het toekennen van de DMFF awards. Ik verklap niks! Maar persoonlijk raad ik je aan om ‘Brenva by Winter’ zeker te gaan kijken. Een prachtige reconstructie van een dramatische winterbeklimming aan de mooiste kant van de Mont Blanc.