Filmjury 2018

Dorothee Meddens


Schilder, fotograaf en filmmaker Dorothée Meddens studeerde in 1989 af aan de HKU als autonoom kunstenaar. Ze heeft zich gespecialiseerd op verschillende audio-visuele terreinen, waarbij ze de vinger aan de pols houdt voor wat betreft innovaties op digitaal gebied. Naast sociaal geëngageerde documentaires zoals 'El Ritmo de la Tierra' (2011) en 'Ruimte voor Waterveiligheid' (2015), maakte ze de film 'God is een Molenaar', waarbij lokale muzikanten live spelen. In 2006 wint ze de Maratón AVID HP Xpressate prijs met 'Amor de Familia' op het filmfestival Documenta Madrid. In Zwitserland is zij editor van diverse filmprojecten, waaronder Sterben Heute (2015) en de serie Die Staatsanwälte (2018) van Stephan Rathgeb voor de Zwitserse televisie. Tijdens onderzoek voor haar lopende project 'Hier Stroomt de Rivier' volgde ze uitgerust met meerdere camera’s en een drone, dicht op de huid, zowel boven en onder water als vanuit de lucht, een zwemmer die vanaf de Lago di Dentro, de verst gelegen bron van de Rijn, hoog in de Alpen van Ticino, naar de Noordzee zwom.

Marianne van der Steen


Professionele ‘rots- en ijsaap’. Was altijd al sterker dan de andere kinderen en deed haar eerste ‘pull-ups’ nog voor ze kon lopen. Verslaafd aan beweging en in de klimsport vond ze alles wat zij zocht. Ze blijft zichzelf uitdagen, wil altijd blijven leren en nog beter worden. Heeft een aantal studies gedaan, maar is het liefst buiten. Drytoolen is haar ding en veel tijd steekt ze in het opbouwen van een Drytool Community. Met Dennis van Hoek, ook een klimmer, heeft ze al heel wat verre avonturen beleefd, zoals met de trein door China, het vrij klimmen van de Moonflower Buttress in Alaska of met hunVW T3 campervan kriskras door Europa. Sinds enkele jaren woont Marianne in een 100% duurzaam Tiny House samen met Dennis en de tekkel Odinn. Voorlopig wil ze de komende jaren blijven deelnemen aan de Worldcup Iceclimbing (en als het even kan weer winnen). En dan over een aantal jaar het grote project: naar China en terug in de VW T3 Synchro.

Allard Faas


Filmmaker en fotograaf Allard Faas (1973) begon zijn carrière op18 jarige leeftijd bij de lokale omroep in Amersfoort. Naast zijn werk in de reclame heeft hij meerdere documentaires op zijn naam staan waaronder “Plastic in My Water” over hoe plastic van een oplossing een probleem is verworden. Bekendheid in de Internationale freeride scene kreeg hij met de cult klassieker Snow in Georgia uit 2008. In deze geheel op 8mm film gedraaide productie reist Faas met een groep jonge Oostenrijkers af naar het dan nog exotische Georgië. Hoewel zijn focus in de jaren erna ligt op het maken van commercials en documentaires blijven de bergen altijd trekken. Hij werkte voor de platforms van Wintersporters, Verse Sneeuw en de NskiV. In 2014 maakt hij met zijn maatje Chilo Oostergetel de documentaire enAbled over de paralympisch atleten Bibian Mentel en K-J van het Klooster. Deze film kreeg onder andere een nominatie voor een Cold Smoke Award op het film festival in Bozman en een Sir Edmund Hillary Award op het MFF in Mamoth. Naast het regisseren verlegt Allard zijn aandacht steeds vaker naar de fotografie en dan met name fashion en portretten. Zijn eerst volgende skifilm project staat gepland voor 2020, een fictie film met als werktitel ‘Stephans Spielberg’.  (foto : Peter van Hal)