Nieuw: de DAV Climate Award

Hoogste tijd voor de DAV Climate Award

Het valt allang niet meer te ontkennen: onze aarde zal door opwarming veranderen – in een mate die veel mensen zich nog niet kunnen of willen voorstellen. De gevolgen van deze door de mens veroorzaakte veranderingen zijn nu al overal voelbaar, en zeker in de berggebieden waar wij zo graag komen: de terugtrekking van gletsjers is daar al tientallen jaren een bewijs van de opwarming van de aarde.

 

Ook zullen toenemende rotsverschuivingen in de toekomst veel populaire klim- en wandelroutes in de bergen onbegaanbaar maken. Veel ecologische niches op grote hoogte zullen blijvend veranderen en soorten die daar al duizenden jaren inheems zijn, zullen worden verdrongen of volledig verdwijnen. Wat plaattektoniek, wind, water en evolutie in miljoenen jaren hebben opgebouwd, wordt door de mensheid in amper een eeuw tijd vernietigd.

Wij vinden het belangrijk dat de klimaatverandering onder ieders aandacht wordt gebracht, en we willen mensen ondersteunen die zich daarmee bezighouden. Daarom reiken we in 2021 voor de eerste keer de DAV Climate Award uit. De Award gaat naar een film die een kritisch licht werpt op de invloed die klimaatverandering en/of milieuverontreiniging hebben op de bergen. De film schetst daarnaast mogelijke oplossingen waarmee de individuele mens of de samenleving deze impact kunnen verkleinen.

We willen iedereen ervan bewust maken dat ieder individu, en de samenleving als geheel, een bijdrage kunnen leveren aan het tegengaan van klimaatverandering door duurzaam te handelen, zowel in de bergen als in ons dagelijks leven.