Steile hellingen, snelstromende beken, smalle paden: in Zuid-Limburg beginnen de bergen, thuisbasis van het Dutch Mountain Film Festival. Veel bezoekers wanen zich hier in het buitenland. Dat komt grotendeels door het bijzondere landschap.
De heuvels en beekdalen hebben alles te maken met de geologie. De ondergrond bestaat grotendeels uit kalksteen uit de geologische periode van het Krijt. Het is het 70 miljoen jaar oude restant van een warme zee. Nu ligt de regio rond Heerlen en Aken op de grens van het Ardennenmassief, het Eifelgebergte en het laaggelegen Noordzeebekken. De Ardennen en Eifel zijn samen weer onderdeel van het Rijnlands Leisteenplateau.
Terug naar het ‘festivalterrein’. Dit is eigenlijk een groot kalkstenen plateau dat eeuwenlang is doorsneden door beken en rivieren, waardoor heuvels, steile hellingen en terrassen zijn ontstaan. Het plateau wordt langzaam opgeheven. Het scharniert als het ware rond de Feldbiss-breukzone, die zich vanaf Aken, langs Kerkrade en Brunssum naar het noordwesten uitstrekt. Langs de breuk vinden af en toe nog aardbevingen plaats, zoals in Aken in 2021.
Het landschap bestaat niet alleen uit kalk. Zeezand uit het Mioceen vormt de basis voor de zilverzandgroeves in Heerlen-Noord. De lössdeken, de karakteristieke geelbruine klei, die na een regenbui voor de kenmerkende pratsj zorgt, is tijdens de ijstijden aan komen waaien.