Dutch Mountain Film Festival

Steile heuvels, holle wegen, dalen met snelstromende beken, schilderachtige vakwerkhuizen en een soms onverstaanbaar maar aangenaam dialect: Zuid-Limburg is een stukje buitenland in Nederland. Hier beginnen de bergen, dít is het decor voor het Dutch Mountain Film Festival.

 

Op dit meerdaagse festival staan berglandschappen en bergculturen centraal. Uit de documentaires en speelfilms spreekt liefde voor het landschap, ontzag voor de natuur, betrokkenheid bij moeder aarde en nieuwsgierigheid naar verre en minder verre bergculturen. Ieder jaar leidt dit tot een spraakmakend programma met historische filmverslagen, spannende docudrama’s, reportages over avontuurlijke expedities en experimentele outdoorprojecten en bijzondere arthousefilms. De beste films worden bekroond met de DMFF Award.

De films worden aangevuld met lezingen, workshops, tentoonstellingen, clinics, een bergrun en een wielertocht. Een uitgelezen aanleiding, kortom, voor de fanatieke bergsporter, de gezonde buitenmens, filmliefhebber en reguliere bioscoopbezoeker om een bezoek te brengen aan Nederlands hoogste of misschien zelfs meest verheven filmfestival.

Over de hele wereld worden bergfilmfestivals georganiseerd. Het Banff Mountain Filmfestival in Canada, het festival van Graz in Oostenrijk en Trento in Italië behoren tot de oudste en bekendste. Die zijn verenigd in de International Alliance for Mountain Film. Het DMFF maakt sinds 2014 deel uit van deze alliantie maar onderscheidt zich door het accent te leggen op artistieke producties, de aandacht voor beginnende talenten uit de regio en de Euregionale samenwerking. Want naast het evenement in Heerlen is er een volwaardig programma in Aken, vijftien kilometer verderop in Duitsland.

Bekijk trailers van de laatste 4 Dutch Mountain Film Festivals: