De fatale reis van ‘The Neverthought’

Winnaar Small Press Award 2022

Apetrots zijn wij! De Fatale reis van ‘The Neverthought’ heeft de Small Press Award 2022 gewonnen, een toonaangevende prijs voor stripmakers, geïnitieerd door Stripdagen Haarlem en Cross Comix Rotterdam. De jury, met daarin o.a. Joost Swarte, noteerde: ‘Dit verhaal lees je in één adem uit. Berend J. Vonk is een meesterverteller met een onbegrensde fantasie en dat zie je ook aan de verpakking: een (fictief) dagboek van een deelnemer aan een noodlottige Noordpoolexpeditie dat als losse bladen is teruggevonden in een stuk zeildoek, vergezeld van een landkaart, een blik sardines en een tekeningetje van zijn lief.’

 

* unieke uitgave *

De fatale reis van ‘The Neverthought’

Het huiveringwekkende dagboek van Petekin Macantyre, opvarende van ‘The Neverthought’. Een aangrijpend verhaal in 60 pagina’s over de fatale reis van het zeilschip naar het onverbiddelijke ijs van Franz Josef Land in 1898.

 

Het dagboek is in een gelimiteerde oplage uitgebracht (100 stuks). Het dagboek komt samen met een losse zeekaart en een persoonlijk geschreven bericht van Petekin aan zijn geliefde Meredith.

Het verhaal werd opgetekend door Berend J. Vonk, illustrator (voor o.a. dagblad Trouw en De Limburger) en als geen ander in staat om de waanzin van een poolreiziger uit te beelden. Voor de speciale vormgeving en productie tekende ontwerper Roelant Meijer, maker van bijzondere boeken.

 

Zowel de eerste uitgave als de tweede, iets vereenvoudigde uitgave zijn helaas uitverkocht.

Hoe is het zo gekomen?

In de coronazomer van 2021 trokken we nu eens niet naar de bergen, maar voeren we het zeegat uit. Nadat ons schip de Winkbuul was vastgelopen op een drooggevallen zandbank deden we daar in het zand de bijzondere ontdekking… zie de video hieronder.

 

Gewikkeld in een stuk zeildoek vonden we het verloren gewaande dagboek van Petekin Macantyre, opvarende van ‘The Neverthought’. Met een ingetekende kaart, een originele foto, het laatste rantsoen en een persoonlijk bericht van Petekin aan zijn geliefde Meredith.

Tijdens het elfde Dutch Mountain Film Festival in november 2021 is het eerste, originele exemplaar gepresenteerd en geveild. Daarna is het dagboek (de eerste editie in een map van zeildoek) in een gelimiteerde oplage uitgebracht. Nadat deze oplage binnen één maand uitverkocht was, besloten we tot de productie van een iets vereenvoudigde tweede editie. Dit bijzondere album, De fatale reis van ‘The Neverthought’ ED.02, is in februari 2022 verschenen.