Institute of Cartopology

Tel. 06 1990 8819

Bijzondere berghut op de flanken van de Vaalserberg

Het is misschien niet altijd guur, koud en besneeuwd op 246 meter boven de zeespiegel, maar toch: hoe je voorbij komt en wat je doel of bestemming ook is, het Institute of Cartopology biedt altijd een warm welkom én verfrissende kijk op onze omgeving! Een toevluchtsoord in de ware betekenis van het woord dus.

 

Halverwege, tussen bezoek en wetenschap

Het Institute of Cartopology is niet alleen een ontmoetingsplek, maar ook een kenniscentrum voor kaarten. Het lijkt misschien een beetje een vreemde combinatie, een berghut én een plek waar onderzoek wordt uitgevoerd, maar eigenlijk is dat niet zo bijzonder. Neem de Capanna Margherita bijvoorbeeld. Een berghut in de Italiaanse Alpen op 4554 meter hoogte. Zowel een berghut die onderdak biedt aan bergbeklimmers als een locatie waar onderzoek wordt gedaan, onder andere naar hoogteziekte. Ook halverwege de Vaalserberg bij het Institute of Cartopology lopen kaartenmakers, onderzoekers, bergbeklimmers en toeristen elkaar tegen het lijf. Het herbergt artistiek en educatief onderzoek en fungeert als ontmoetingsplek en bezoekerscentrum voor de meest bergachtige omgeving in Nederland.

Kaarten en bergen

Op hoogte, dus ja, ook halverwege de Vaalserberg is alles extremer. Het weer, de uitzichten, de vriendschappen en de risico’s. Je gaat de bergen niet in zonder goed op de kaart te kijken. En, hoe uitdagender het landschap is, hoe meer kaarten je er vaak bijneemt. Een topografische kaart, een weerkaart, een plattegrond van een dorpje op de route, een geologische kaart en misschien ook een toeristische kaart. Iedere berg verdient het om vanuit zoveel verschillende perspectieven bestudeerd te worden, dus ook de Vaalserberg.

DMFF sponsort weerstation en webcam

In juli 2024 wordt het Institute of Cartopology voorzien van een weerstation en een webcam, met dank aan het Dutch Mountain Film Festival. Vanaf dat moment kan je altijd op afstand meekijken naar de weercondities op Nederlands hoogste berg!

Overweldigend uitzicht

Eenmaal op pad, op de hoogte van de boomgrens, zorgt het berglandschap voortdurend voor overweldigende vergezichten, een steeds veranderend kleurenpalet en bijzondere details en patronen in steenformaties of kreupelhout. Wij van het Institute of Cartopology zijn er altijd door overrompeld en blijven er om ons heen kijken. Maar, verdient niet iedere berg, ongeacht het hoogteprofiel, om met een dergelijke focus, fascinatie en nieuwsgierigheid bekeken te worden? Doe jezelf een plezier, kijk even om je heen en doe alsof het een hoge berg is. Valt er nu niet veel meer te zien?

Kom langs en doe mee

Kom dus een keertje langs, halverwege de Vaalserberg. Het Institute of Cartopology biedt onderdak en een eenvoudige maaltijd voor de ontdekker. Regelmatig vinden er workshops en expedities plaats. Of kom naar ons festival MAPAWAY eind augustus. Stop voor een kop koffie, om een nieuwe route op je gps te laden. Deel je kaarten, en door middel van kaarten, jouw blik op onze leefomgeving.

Net als andere berghutten zijn onze openingstijden altijd een beetje onduidelijk. Maar, als we niet zelf op pad zijn, openen we graag de deuren voor iedereen halverwege de berg. Neem contact op of check sociale media indien je zeker wil zijn van je welverdiende pauze of inspiratie!

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu