Leo Horbach over zijn fascinatie voor beeldhouwen

Leo Horbach creëerde de Oscar van de DMFF

Zijn passie voor bergen hangt nauw samen met de stof waaruit bergen gemaakt zijn. Hier geniet hij als beeldhouwer elke keer weer van als hij in de bergen op pad is of aan het werk is. De ruwheid van de rots, de hardheid van gneis en graniet, de schoonheid van marmer en de reinheid van bergkristal.

 

Leo wat heeft jou geïnspireerd om beeldhouwer te worden? Was het de liefde voor kunst of toch eerder het materiaal waarmee je werkt?

‘Van jongs af aan heb ik altijd een scheppingsdrang gehad. Bouwen met zand, dammen maken in de beek, hutten bouwen, takken bewerken en het maken van allerlei creaties uit natuurmaterialen bij het spel waren geliefde bezigheden in mijn jeugd. Altijd bezig. Later ben ik naar de Kunstacademie in Maastricht gegaan. Ik heb sinds mijn opleiding in heel veel materialen en disciplines gewerkt. Zo rond 2000 is mijn liefde voor steen ontstaan.’

Wat maakt dit materiaal voor jou zo bijzonder? Je zou bijvoorbeeld ook met andere natuurlijke materialen zoals hout aan de slag kunnen gaan.

‘Steen is weerbarstig, steen is hard, kost kracht en energie.
Steen inspireert. Ik ga graag het gevecht aan. Een gevonden kei geeft inspiratie, een blok daagt je uit. Andere materialen hebben dat voor mij in mindere mate.
Ik werk in steen altijd in de “taille directe”, zonder ontwerp of model. Ik laat als het waren de vorm uit de steen groeien. Ik haal eruit wat erin zit.’

Kunst am Berg- Fiss, Serfaus, Ladis (links) en Oostenrijk 2018 (rechts)
Beginnen jouw handen meteen te jeuken als je in de bergen aan het wandelen bent en een mooi stuk steen tegen komt?

‘Vroeger nam ik vaak stenen mee uit de bergen. Ook bouwde ik vaak stapels van de stenen onderweg, een zogenaamde Steinmann De laatste jaren maak ik als ik onderweg ben heel veel foto’s van rotspartijen, of het oppervlak van de rots, foto’s van muren enz. De fraaie structuren, kleuren, scheuren, barsten en gaten prikkelen mijn fantasie. Voor deze foto’s heb ik een speciale techniek ontwikkeld; ik bewerk ze digitaal. Met behulp van mijn computer maak ik hier fraaie “iGraphics”. Ik noem het digitaal beeldhouwen. Er ontstaan fantastische, soms surreële, verhalen. De eindresultaten rangschik onder de noemer: It’s all about fantasy”.’

Leo Horbach met een Steinmann (links) en digitaal beeldhouwen (rechts)
Wat is eigenlijk een Steinmann? Hebben ze nog een speciale functie?

‘De DMFF Award is een Steinmann (Steenman, Steinmännchen, cairn, steenmannetje). Een Steinmann is een stapel stenen in onherbergzaam, moeilijk en zwaar begaanbaar terrein c.q. berglandschap. De Steinmann dient als oriënteringspunt, als wegwijzer. Het is een markeringspunt, een baken. De stapel geeft soms een richting aan. Ze ontstaan vaak spontaan, soms worden ze bewust gestapeld. Vaak volgt het stapelen een ritueel.

De Steinmann wordt spontaan samengesteld uit het beschikbare materiaal, dat meestal ruw en onbewerkt is. Bij het stapelen moet de zwaartekracht overwonnen worden en vooral mag de balans niet ontbreken.
Ik heb gekozen voor een award in de vorm van een Steinmann als symbool voor de weg wijzen en richting geven en baan breken. Een markering van een hoogtepunt of een doorgang. De fotografen, filmers die hun bijdragen geleverd hebben aan het DMFF gaven met hun werk ook richting aan, waren baanbrekend en hebben markant werk geleverd! Het materiaal van de kleine Steinmann: gestapelde keien van Carrara marmer of Laaser Marmor op een plateautje van Belgische hardsteen. De stenen zijn ruw, de “kop” is sporadisch bewerkt en geslepen. De Awards zijn een beloning voor een prachtige, vernieuwende, richtinggevende prestatie op het gebied van de bergfilm.’

DMFF Awards
Komen de stenen van de DMFF awards van een speciale plek? Neem je ze bijvoorbeeld mee als je ergens aan het wandelen bent.

‘Ik gebruik het liefst marmer. Voor mij een edel materiaal. Het witte marmer komt uit Carrara of Laas (Südtirol), beide in Italië. Ik zoek ze wel eens in bergbeekjes in de buurt van de groeves of de Marmerbruch.’

Komt er dit jaar voor de 10e editie van het DMFF een speciale editie? Of is dit beroepsgeheim?

‘Zal ik je een geheimpje verklappen?
“… something special is in my mind …”. En hoe dit uitpakt? … Laat je verrassen!’

Laatste vraag; hoe kunnen wij aan de slag gaan met het maken van een Steinmann?

‘Gewoon met een verfijnd gevoel voor balans, zwaartekracht, geduld en … geluk.’