Knutselen met de Fröbelfrau

Jodelahiti!

Knutsel mee met de Fröbelfrau. In de filmpjes hieronder beleeft ze samen met haar hond Kees allemaal avonturen en fröbelt er vrolijk op los. Weet jij niet wat fröbelen is? Fröbelen is knutselen in het Bergs, iedereen kan het en overal kan het. Maar het liefste doet Fröbelfrau het daar waar de bergen beginnen!

 

In de zomer van 2022 is Fröbelfrau een maand in Nepal geweest, ook wel ‘het dak van de wereld’ genoemd. Dat betekent dat er héle hogen bergen van 8000 meter of hoger te vinden zijn. Fröbelfrau zou de Fröbelfrau niet zijn als zij daar niet een paar verrassende avonturen had beleefd! In de komende weken vind je hier telkens weer een nieuwe aflevering.

 

Vooruit grote en kleine bergmensjes, aan de Fröbel slag!

Fröbelfrau heeft een ontmoeting met haar Echo

Fröbelfrau is weer thuis en maakt met Kees een wandeling door een tunnel. Daar ontdekt ze haar echo. Met haar nieuwe vriendin Echo heeft ze een makkelijk truc ontdekt om op afstand elkaar boodschappen door te geven zonder mobiele telefoon!

Fröbelfrau heeft een vliegdate

Met haar vriend Rheinhold maakt Fröbelfrau een vlucht boven Pokhara. Dat is best even schrikken zo hoog in de lucht! Weer met beide benen op de grond laat ze zien hoe je zelf een parachute kan maken.

Fröbelfrau maakt een ritje met de bus

Fröbelfrau heeft een afspraak in het dal, maar de reis over de bergpas verloopt niet zoals verwacht. Gelukkig heeft ze een fröbel-oplossing, mocht het nog een keer mislopen!

Fröbelfrau droomt weg

Terwijl de Fröbelfrau haar haren worden gewassen in Kathmandu droomt ze weg. Hoe gaat het dagelijkse leven eigenlijk in zo’n bergdorp in Nepal? In ieder geval wordt de Fröbelfrau er heel vrolijk van!

Fröbelfrau en het mysterie van de verdwenen hamburger

De Fröbelfrau is in slaap gevallen op de tuinbank. Als ze wakker wordt is haar hamburger verdwenen! Hoe kan dat nou ? Als het raadsel is opgelost, leert ze je hoe je bijen kunt knutselen die (bijna) echt kunnen vliegen.

Kerstspecial!

Fröbelfrau en haar hond Kees gaan op zoek naar een kerstboom in het bos. Kees kiest een boom waar al mooie Bergballen in hangen. Bij het omhakken vinden ze een tover sneeuwbol met de foto van een kapitein erin. Kennen we die kapitein niet ergens van? Thuisgekomen schrijft de Fröbelfrau hem een brief. Wat er dan gebeurt…….!

Later legt ze uit hoe je zelf een toversneeuwbol kan maken en Berg kerstballen.

#1 Fröbelfrau in de Alpenwei

Waarin de Fröbelfrau in een prachtig bloemenveld belandt en de bloemen niet kan laten staan. Ze droomt over taartjes en legt uit wat een herbarium is. En tenslotte plakt ze een zonnig bloemenschilderij.

#2 Fröbelfrau in de regen

De Fröbelfrau schuilt met Kees de hond in een hut voor de regen. Het wachten op de zon duurt veel te lang. Per toeval vindt ze een stukje draad waar ze een tovertruc mee doet. En uiteindelijk zelfs een varentooi voor Kees en zichzelf tovert – of fröbelt, wat denk jij?

#3 Fröbelfrau gaat wildkamperen

Kees de hond en de Fröbelfrau zijn wel toe aan vakantie. Ze vinden een prachtig plekje voor hun tent. Maar ’s morgens komen ze voor een vervelende verrassing te staan. Gelukkig rijgt de Fröbelfrau een lange vlaggenslinger zodat hun kampeer plek er weer bij vrolijk ligt. En met voor Kees nog een feestelijke koebel is alles weer okee!

#4 Fröbelfrau Cliffhanger

Dit is alweer de laatste editie van de avonturen van de Fröbelfrau! In deze aflevering ziet ze een foto van een pratende berg: Giovanni del Monte. Samen met Kees gaat zij op onderzoek uit. Niet voor een kleintje vervaard begint ze aan een flinke beklimming op zoek naar Giovanni. Hoe dat afloopt…
Weer veilig thuis laat ze zien hoe je zelf een pratende berg en nepstenen kan maken.

Poppen van beroemde bergmensen

Tijdens het Dutch Mountain Film Festival #11 waren ze in het Royal Theater te bewonderen: waanzinnige poppen van beroemde bergmensen, gemaakt door Fröbelfrau Lisette Wansink. Om te beginnen heeft ze natuurlijk onze eigen Toon en Thijs wel zeer treffend neergezet (zie verder naar onderen), maar ook Ötzi, Reinhold Messner, Alex Honnold en nog een aantal anderen. Ze stonden (of hingen) er geweldig bij! Tijdens de 12e editie van ons festival was er alweer een nieuwe serie poppen van bergmensen te bewonderen.

Toni Kurz

Katja Staartjes

Tenzing & Mallory

Over Fröbelfrau


Fröbelfrau, alias Wansinki, staat voor Lisette Wansink, Sprookjesbouwer en illustrator (Maastricht Academy of Fine Arts and Design). Haar sprookjes bouwt zij met illustraties, muziekdozen, poppen en animatiefilmpjes. Het resultaat is kleurrijk en vrolijk met een humoristische twist. Hiernaast: Thijs en Toon door de Fröbelfrau :-)

Lesbrief stop-motion film

In opdracht van Filmhub Zuid heeft de Fröbelfrau een lesbrief voor basisscholen ontwikkeld over het maken van een stop-motion film. Download hier de uitgebreide lesbrief.

Logeren bij de Fröbelfrau

In je eigen studio, omringd door vrolijke prenten en speelse figuren. Droom weg in de tuin en zie de zwaluwen en vleermuizen bij het vallen van de avond rond de kerk van Teuven vliegen.

Op de route van de Dutch Mountain trail, in de glooiende groene Voerstreek, kan je je na een dag in de buitenlucht ‘s avonds laten verwennen in een van de restaurants in het dorp of genieten van een lekker biertje in het tuincafé. In mijn voormalige atelier is een lichte en sfeervolle studio gemaakt met een ruim 2-persoons bed, douche, toilet, zithoek en sofa.

In het weekend reserveert de Fröbelfrau alleen vanaf 2 nachten.
Honden zijn welkom – Beren ook

Adres:
Teuven dorp 37
3793 Teuven (B)