Joep verzet bergen

Joep kan niet zonder bergen. Hij verzet graag bergen en beweegt ook het liefst in de bergen. Naast zijn werk als projectleider bij de gemeente Heerlen is hij ook lid van het bestuur van Stichting Moving Mountains, die het Dutch Mountain Festival organiseert. Als echte bergenverzetter heeft hij de ambitie om het netwerk #daarwaardebergenbeginnen zo groot mogelijk te maken.

 

Joep, hoe is jouw liefde voor de bergen begonnen? Is het je met de paplepel ingegoten?

Eigenlijk nog vóór de paplepel, want tijdens mijn eerste bergontmoeting was ik twee maanden oud. Mijn ouders ‘moesten’ de bergen in en ik moest mee. Vervolgens ben ik tot mijn negentiende altijd met mijn ouders vier tot vijf weken in de zomer meegeweest in de bergen. Ook spaarden we om een weekje te kunnen skiën. Daarnaast waren mijn ouders vaak in de Ardennen en Eifel te vinden om te kanoën, fietsen, wandelen en te klimmen in Berdorf, Blens en langs de Maas in België. Mij heeft dat altijd veel plezier gedaan, zelfs zoveel dat ik niet meer zonder de bergen kan.

Wat doe je in de bergen? Ga je de toerist uithangen of juist heel sportief bezig zijn?

Ik weet niet eens hoe je de toerist moet uithangen… dus ik zal wel sportief bezig zijn. Maar het is niet zo zwart wit, ik vind het ook heel boeiend om iets over de streek te zien en te leren en daar foto’s van te maken zoals iedereen op deze wereld. Iedereen is een toerist.

Joeps gezin op vakantie in de bergen
Je bent ook actief wielrenner in het mooie Zuid-Limburg. Waar krijg jij een kick van?

Ik krijg wel een fijn gevoel als ik ’s avonds nog een rondje rij en dan een beest zie of een mooie rustige zonsondergang. Daarnaast ben ik wel tevreden als ik met een groep gekken een bizarre wedstrijd kan meemaken. Fietsen in de Alpen en op vreemde plekken is ook fantastisch.

 Is de liefde voor het heuvelland ook de reden waarom je het netwerk #daarwaardebergenbeginnen zo groot mogelijk wilt maken?

Het hoeft geen groot netwerk te worden, maar een kwaliteits-netwerk met personen die op dezelfde manier met de aardbol en het heuvelland omgaan. Heb veel plezier met elkaar, maar laat wat moois achter voor je eigen kinderen… en hun kinderen…

Welk creatieve acties heb je al ondernomen om het netwerk #daarwaardebergenbeginnen onder de aandacht te brengen?

Binnenkort wordt er een speeddate georganiseerd op lokaal niveau om mensen te treffen die op dezelfde manier bezig zijn als het DMFF en om te bekijken of we elkaar kunnen versterken. Verder maak ik zo nu en dan afspraken met potentiële partijen om gewoon eens een kop koffie te drinken en over onze visie te praten. Het beste werkt het om gewoon samen te fietsen of te wandelen in de heuvels.

Wanneer denk jij dat je jouw doel hebt bereikt?

Een mooi proces is het doel, achter elk doel schuilt een nieuwe mogelijkheid.

Highlinen over het Pancratiusplein
Ik heb gehoord dat je het niet kan laten om zelf ook enkele onderdelen van het DMFF te organiseren. Vertel…


Officieel ben ik lid van het bestuur en stuurt het bestuur het festival. Onze directie laat zich echter niet zo makkelijk sturen. Dat gaat al tien jaar lang heel goed. Maar als je groter groeit, word je professioneler en moet er meer worden geluisterd en daarnaar gehandeld. Hierdoor gaan dingen soms niet zoals iedereen wil, maar is het wel het beste voor ons publiek en daar gaat het om. Verder help ik concreet bij subsidieaanvragen, de fietstocht summit to summit ride, ik bouw het festivalterrein op, heb het highlinen gerealiseerd in Carbon 6 en over het Pancratiusplein. Verder help ik overal waar het kan en het op prijs gesteld wordt.

Laatste vraag; waar haal je meer energie uit? Het verzetten van bergen of het bewegen in de bergen? Je moet kiezen!

Het bewegen in de bergen natuurlijk… Daar haal je zo veel energie uit dat je bij thuiskomst weer bergen kunt verzetten. Dit kan dus nooit andersom!!!