Hoe hoog mijn huis ligt

Hoe hoog mijn huis ligt: zeer lokale bergverhalen

De afgelopen jaren stuurde het DMFF Limburgse schrijvers de lokale heuvels in om verhalen te schrijven. Dit leidde tot twee mooie schrijfprojecten die inmiddels zijn gebundeld in het boekje Hoe hoog mijn huis ligt: zeer lokale bergverhalen.

 

Hövelsprök

In de zomers van 2021 en 2022 beklommen de Limburgse schrijvers Lars Ruben, Steff Geelen, Max Hermens en Merlijn Huntjens de zeven toppen van de bergen op de Dutch Mountain Trail: van de Wilheminaberg (225 meter) tot de Gulpenerberg (157 meter), van de Eyserberg (197 meter) tot de Kattenroth (209 meter). Over deze bergen in de regio schreven ze korte verhalen, ofwel ‘Hövelspröken’ (heuvelspreuken). Dat zijn al snel meer dan vijf woorden per hoogtemeter! De verhalen gaan over de natuurlijke omgevingen van de bergen, over de lokale dialecten en over de bewoners.

 

Na het water

Na het water is een onderzoek naar de nasleep van de overstromingen van juli 2021. Schrijvers Merlijn Huntjens en Max Hermens baseerden zich op eigen ervaringen met het water, ze reisden door de getroffen gebieden, ze interviewden slachtoffers en schreven uiteindelijk een reeks korte verhalen. Van zuivelboeren tot gepensioneerde echtparen, van klussende jongeren tot thuisblijvers die in spanning zitten – allerlei verschillende perspectieven op de overstromingen komen voorbij.

Zowel Na het water als alle acht Hövelspröken zijn gebundeld in de uitgave Hoe hoog mijn huis ligt.

 

Hoe hoog mijn huis ligt (zeer lokale bergverhalen)

‘Hövelsprök’ verhalen Door Merlijn Huntjens, Max Hermens, Steff Geelen en Lars Ruben

‘Na het water’ verhalen door Merlijn Huntjens en Max Hermens

Het boekje is helaas uitverkocht

Over de auteurs

links: Max Hermens

Max Hermens (Boxmeer, 1991) schrijft proza. Zijn werk verscheen onder andere in Das Magazin, rekto:verso, deFusie, Hard//hoofd, De Optimist en De Internet Gids. Hij draagt voor op allerlei festivals en daarnaast geeft hij workshops en schrijfcursussen, o.a. op de Radboud Universiteit en op ArtEZ. Zijn verhalen gaan over het platteland en de natuur, en over kinderen die op onbenullige avonturen gaan. Deze verhalen werden voor het eerst gebundeld in het chapbook Toch zonken ze niet, dat in 2019 bij Wintertuin Uitgeverij verscheen.

In 2020 schreef Max het verhaal Dit is België niet over de grens in Zuid-Limburg. Bekijk en lees het verhaal op de website van BorderlinesFoto: Wouter le Duc

rechts: Merlijn Huntjens

Merlijn Huntjens (Heerlen, 1991) schrijft poëzie. In 2016, 2017 en 2018 stond hij in de finale van het NK Poetry Slam. Merlijn portretteert in zijn poëzie gewone mensen in ogenschijnlijk gewone situaties. Stiekem is de wereld bijzonder, magisch en vooral eeuwig maar dat hebben de personages in de gedichten niet door. Merlijns werk verscheen onlangs online op de Revisor en Tijdschrift Ei, en gedrukt in Kluger Hans. Merlijn is maker bij PANDA, VIA ZUID en De Nieuwe Oost | Wintertuin en het Dutch Mountain Film Festival.  Foto: Gaby Jongenelen

links: Steff Geelen

Littekens zijn de ruïnes van een pijnlijk verleden, maar ook de plek waar het lichaam zichzelf geheeld en vernieuwd heeft. Ze symboliseren een ontmoeting en zijn daarnaast een portaal naar een nieuw verhaal over het ‘ik’. Als maker is Steff gefascineerd door deze symboliek, omdat hen in hun werk precies daarmee bezig is: nieuwe verhalen en betekenissen weven op plekken waar ooit een open wond was. Hen combineert hierbij verschillende disciplines zoals theater, installatiekunst, audiovisuele elementen en taal. Foto: Gaby Jongenelen

 

rechts: Lars Ruben

Lars Ruben (1991) is een dichter uit Gennep, Limburg. Een aantal van zijn gedichten zijn gepubliceerd in Het liegend konijn, Tirade en De gids.