Het 13e Dutch Mountain Film Festival: zo leuk was het!

Wij kijken terug op een fantastische editie. Bekijk hier wat we allemaal beleefd hebben!

Official aftermovie:

Zondag 5 november

Award Show

“You guys are crazy!” en “You should organize the Oscars!” Met deze uitspraken wist regisseur Roberto Zazzara de vibe van de Award Show goed te treffen. Met zijn side-kick Jesse van Luxzenburg verzorgde Jeroen Daemen in knusse berghut-setting een hilarische en zinderende show voor een volle zaal.
Roberto Zazzara won met zijn film Carne et Ossa de 2023 Best Newcomer Award. Klik hieronder voor alle award winnaars.

Summit 2 Summit Ride

We hebben wel eens betere weersomstandigheden gehad (ook wel eens slechtere, trouwens), dus de prestaties van de rijders van de Summit 2 Summit ride van vandaag mogen met recht heroïsch genoemd worden. “Koud en nat” rapporteerde ons team ter plaatse. En dan was de route vandaag ook nog veel langer dan anders: 140 km hebben de fietsers in de benen die vanaf 16u de Royal binnendruppelen.

Award Walk

De wandelaars die de 25 kilometer lange grensoverschrijdende tocht van de Apollo Kino naar het Royal Theater maakten, vertrokken al vroeg uit Aken. Net als hun fietsende tegenhangers van de S2S-rit moesten ook zij de elementen trotseren. Om 3 uur precies tikte de groep de gemeentegrens aan: “We zijn er bijna!”

Award Run

Ongeveer halverwege werden de Award Walkers ingehaald door de trailrunners, die een stuk later vanuit Aken vertrokken waren, en ruim voor de wandelaars in Heerlen aankwamen. Ondanks dat zij minder lang aan de barre weersomstandigheden waren blootgesteld, kunnen we hier spreken van een knappe prestatie.

Hulde aan alle sportievelingen!

Zaterdag 4 november

Summit Saturday: een topdag

Hoewel er ook op andere locaties spannende dingen gebeurden, lag het zwaartepunt van Summit Saturday in het Royal Theater. Daar werden vooral heel veel, hele goeie films vertoond, waarvan er meerdere door de filmmakers zelf werden toegelicht. Zo was regisseur Ignasi López Fàbregas (foto, midden) aanwezig om te vertellen over zijn geweldige stop-motion klimfilm Egoland.

Yeddi

In het kader van onze Yeddi-zoektocht vertoonden we voor jeugdige bezoekers de kinderfilm Everest, de jonge Yeti in het gezellige filmzaaltje van Bergzicht 2.0.

Mergel

Deelnemers aan de onderhoudende Land van Kalk wandelsafari mochten in de Kunradersteengroeve de bijzondere korte film Mergel bewonderen in het bijzijn van Thomas Brand, de regisseur van de film.

Vrijdag 3 november

Industry Day

Op vrijdag overdag was het Royal Theater voor de professionele filmmakers. Tijdens het CineSud Industry Day-programma namen zij deel aan filmmaker talks, masterclasses, panelgesprekken en de Limburg Film Pitch. Onder andere Roberto Zazzara, regisseur van de film Carne et Ossa, was aanwezig om de jonge, enthousiaste filmmakers te inspireren.

Donderdag 2 november

Eat Away - Tozan Meshi

Een groot gezelschap wandelde met chefkok alias beeldend kunstenaar Emeline Galhac mee om zich onderweg te laten trakteren op bijzondere Japanse gerechten. Het thema ‘Risico’ indachtig moesten zij oppassen dat ze niet onder een omwaaiende boom belandden, maar uiteindelijk bereikte iedereen veilig Villa Eikhold. En het eten was voortreffelijk!

In Villa Eikhold waren we precies op tijd voor de opening van de expositie ‘Een gebergte in mijn kamer’ van Femke Habets. Haar meditatieve, op Japanse Suiseki geïnspireerde tekeningen zijn nog tot 12 november te bewonderen.

Terug in de Royal werd de prachtige film De Acht Bergen vertoond, voorafgegaan door een onderhoudend interview met Yond Boeke, de vertaalster van het gelijknamige boek. De aanwezigen werden ondertussen getrakteerde op de heerlijkste bergkazen.

Het interview maakte deel uit van ons literatuurprogramma Bergen&Boeken, dat de komende dagen nog veel meer moois voor ons in petto heeft.

Avontuurlijke films in Apollo Kino

In de Apollo Kino beleefde het publiek een avontuurlijke avond met de films Egoland, Packkrafting the Alps, Reinhard Karl en Contraire. Deze films veroorzaakten niet alleen adrenaline, maar ook hartelijk gelach in de zaal. Ter afsluiting van het eerste blok deelden regisseur Holger Wimmer en Johannes Wimmer, geluidsontwerper van de film Contraire, insiderverhalen met het publiek. Aan het einde van de avond zorgde de film Mad Heidi voor een flinke vleug Halloweensfeer. Een gevarieerde en vermakelijke festivaldag.

Woensdag 1 november

Opening in Aken

Op woensdagavond werd het Akense filmprogramma in de Apollo Kino afgetrapt. Het eerste filmblok haakte aan op het DMFF#13-thema Risico, met Check your Risk en To the hills & back, twee films over de gevaren van lawines en een vraaggesprek met DAV-Bergtrainer Werner Winkhold, waarin deze een uitgebroken haak toonde die hem op een haar na zijn leven had gekost. In het tweede filmblok konden de talrijke aanwezigen genieten van de twee mooie films The Last Skiers en Alpenland over de niet altijd even mooie toekomst van de Alpenbewoners.

Dinsdag 31 oktober

Officiële opening in HUB.Kerkrade

Voor een enthousiaste, volle theaterzaal openden Heinrich Brötz, cultuurwethouder van Aken en burgemeester van Kerkrade Petra Dassen het festival en luidden met de traditionele koebel vijf dagen festivalplezier in.

De avond begon met de openingsfilm van ons eigen jong DMFF-talent, gevolgd door de betoverende, schitterend gekleurde Sloveense animatiefilm The Legend of Goldhorn. De ambassadeur van Slovenië in Nederland opende na de hoofdvoorstelling de gelijknamige interactieve tentoonstelling in de naastgelegen bibliotheek.

De film The Legend of Goldhorn wordt nogmaals vertoond op zaterdagmiddag in de Royal; de tentoonstelling hangt nog tot 25 november. Beide zeer warm aanbevolen!

White Out

Toch was er geen twijfel mogelijk over wie de show van de openingsavond stal. In de spectaculaire voorstelling White Out, tot stand gekomen in samenwerking met schrit_tmacher Festival, genoten we met volle teugen van de drie dansers die onwaarschijnlijke stunts uithaalden in hun schijnbaar hopeloze strijd tegen de barre elementen. Wát een feest!

Maandag 30 oktober

Filmvertoning in Adelante

Ook op maandag was er al een prelude op het festival, in de vorm van een bijzondere vertoning van de film Life is Climbing in revalidatiecentrum Adelante in Hoensbroek. Patiënten waren uitgenodigd om samen deze documentaire over de blinde wereldkampioen paraklimmen te bekijken. Na afloop werd er nagepraat met deskundigen op het gebied van sporten met een beperking. Het was een gezellig en inspirerend samenzijn!
De film Life is climbing wordt nogmaals vertoond op zaterdag 4 november 19:00 u in de Royal.

Zondag 29 oktober

Steine zum Staunen

Stiekem zijn we al twee dagen voor de officiële opening begonnen: op zondagmiddag vierden we in de Karlsgarten in Aken de opening van de expositie ‘Steine zum Staunen’ met beelden van Leo Horbach. Precies op tijd stopte het met regenen zodat Leo de bezoekers kon rondleiden langs zijn geweldige beelden. Ze staan er nog tot 17 december. Komt dat zien!