Gasten DMFF #11

Roelant Meijer


Als grafisch ontwerper en wandelaar brengt Roelant Meijer (1971) beelden en teksten samen in boekvorm, waarbij het boek en de materiaalkeuze het (reis)verhaal versterken en en mee helpen vertellen. De boeken zijn met veel aandacht voor de vormgeving gemaakt en vaak deels eigenhandig gedrukt met bijzondere technieken of papiersoorten. Deze kunstenaarsboeken laten zich niet makkelijk in een categorie vangen: zijn het reisverslagen, fotoboeken, poëzie, bibliofiele uitspattingen? In ieder geval zijn het unieke boeken die een kunstwerk op zich zijn die je meenemen: een belevenis zoals je ook een film kan ervaren.

Berend Vonk


Berend J. Vonk (1962, Ubachsberg) is kunstenaar, cartoonist, illustrator, striptekenaar en muzikant. Hij doorliep de Kunstacademie te Maastricht (monumentale vormgeving) waar het kernpunt op grafiek, houtsnede en linosnede lag. In 1992 won hij de Ilse Frankenthal prijs voor zijn houtsnedes. Vonk begon in die periode tevens cartoons, strips en illustraties te publiceren in tal van kranten en tijdschriften waaronder Algemeen Dagblad, Financieel Dagblad, Vpro gids, Zone5300, Vrij Nederland, Intermediair en Dagblad Trouw. In 1997 won hij de illustratieprijs van het fonds van de kunsten te Amsterdam. In 2009 werd Avonturen, avonturen verkozen tot het beste literaire stripboek van 2008. Vonk was tevens de zanger van de vermaarde band De Sufgerukte Wallies, die twee elpees uitbracht en speelt nog altijd in de driemansformatie De Schuldjongens. Samen met Toon Hezemans en Gady Mirtenbaum maakt hij deel van het trio De TekenkingZ, die onder meer op locatie tekenen voor instellingen, bedrijven en overheid. Vonk publiceert nog altijd in o.a. Dagblad Trouw, Villa Media, Didactief, Dagblad De Limburger en Zone 5300. Ook heeft hij geregeld exposities met autonoom werk.

Myra de Rooy


"Besneeuwde toppen, pelgrimsoorden en bergpassen waar gebedsvlaggen wapperen behoren tot mijn favoriete reislandschap. Lopend, klimmend, liftend of met lokaal vervoer bezoek ik afgelegen streken. Het gaat mij om de combinatie van de woeste natuur en de cultuur van de gastvrije bergbewoners. Zowel nieuwsgierigheid naar nieuwe ervaringen als het verdiepen van oude vriendschappen vormen een leidraad voor mijn trektochten." Myra de Rooy verblijft sinds 1986 regelmatig in Tibet, de Himalaya-regio en Scandinavië. Ze fotografeert, schrijft en geeft lezingen over haar ervaringen. In december 2020 verscheen haar boek In de lengte, 3000 km solo door de Noorse bergen.

Julia Popławska


Julia Popławska maakte dit jaar deel uit van de jury van de DMFF Awards. Ze is een Poolse documentairemaakster en lid van de Poolse Filmmakers Associatie. Ze werkte als correspondent voor Newsweek Polska in Denemarken van 2002 - 2005. Ze heeft samengewerkt met TVP (Poolse Publieke Televisie) en Canal+. Ze maakte een documentaire over Tibetanen in Polen (Kinderen van de Dalai Lama, 2008), een exclusief interview met Z.H. Dalai Lama (2009) en een televisiedocumentaire over Polen die joden hielpen tijdens de Tweede Wereldoorlog (The Polish Righteous, 2008). Julia studeerde af aan de Andrzej Wajda Master School of Film Directing in Warschau met de documentaire Oh God, Dear God (2010). Haar documentaire The Place (2015) werd op het 6e Dutch Mountain Film Festival (2016) bekroond met de Best Newcomer Award. Haar interessegebied is kunst & wetenschap, wat ze in beeld bracht in haar nieuwste documentaire Metamorphoses (2020).

Max Hermens


Max Hermens (Boxmeer, 1991) schrijft proza. Zijn werk verscheen onder andere in Das Magazin, rekto:verso, deFusie, Hard//hoofd, De Optimist en De Internet Gids. Hij draagt voor op allerlei festivals en daarnaast geeft hij workshops en schrijfcursussen, o.a. op de Radboud Universiteit en op ArtEZ. Zijn verhalen gaan over het platteland en de natuur, en over kinderen die op onbenullige avonturen gaan. Deze verhalen werden voor het eerst gebundeld in het chapbook ‘Toch zonken ze niet’, dat in 2019 bij Wintertuin Uitgeverij verscheen. In 2020 schreef Max het verhaal Dit is België niet over de grens in Zuid-Limburg, te lezen en bekijken op de website van Borderlines.  Foto: Wouter le Duc

Merlijn Huntjens


Merlijn Huntjens (Heerlen, 1991) schrijft poëzie. In 2016, 2017 en 2018 stond hij in de finale van het NK Poetry Slam. Merlijn portretteert in zijn poëzie gewone mensen in ogenschijnlijk gewone situaties. Stiekem is de wereld bijzonder, magisch en vooral eeuwig maar dat hebben de personages in de gedichten niet door. Merlijns werk verscheen onlangs online op de Revisor en Tijdschrift Ei, en gedrukt in Kluger Hans. Merlijn is maker bij PANDA, VIA ZUID en De Nieuwe Oost | Wintertuin en het Dutch Mountain Film Festival. Foto: Gaby Jongenelen

Toine Heijmans


Toine Heijmans (1969) is columnist van dagblad de Volkskrant en schrijver. Zijn laatste roman, Zuurstofschuld, verscheen dit voorjaar en heeft het hooggebergte als decor: het is een verhaal over twee alpinisten, vriendschap en eenzaamheid. Het boek wordt inmiddels vertaald in het Italiaans, Duits en Frans. Heijmans klom een tijdlang fanatiek in met name de Alpen, en is van jongs af aan groot liefhebber van klimliteratuur. Daarnaast is hij zeezeiler. Zijn eerste roman, Op Zee, is in talloze landen vertaald, verfilmd, en bekroond met prijzen waaronder de prestigieuze Franse Prix Médicis Étranger, voor de beste buitenlandse roman. Toine woont met zijn gezin in Amsterdam.