Wonderful Losers

Jaar: 2017

Regisseur: Arunas Matelis

Duur: 71"

Taal: Italiaans, Engels, Nederlands

Ondertiteling: Nederlands

De documentaire van Arūnas Matelis is bewegende poëzie en tegelijkertijd een unieke inkijk in het professioneel wielrennen. Hij toont op prachtige wijze de relatie tussen de leiders en zij die zichzelf opofferen om teamgenoten te laten winnen. Waar verliezen winnen wordt.

Voor een toeschouwer is de wielrenner in de bus, ver achter het peloton, vaak een verliezer. Ze worden waterdragers genoemd, knechten, ‘domestics’ of ‘gregarios’. Bovendien mogen ze nooit winnen. Deze sportmensen offeren hun carrière op voor het helpen van andere teamgenoten.

In ‘Wonderful Losers’ volgt de bijzondere wereld van professioneel wielrennen vanuit het perspectief van een medisch team dat in een claustrofobisch kleine wagen omgeven wordt door gewonde renners. Het leven van de dokters en verplegers tijdens een wielrenwedstrijd doet denken aan oorlogsgebied. Wielrenners vallen, staan op en gaan door. En tijdens deze strijd gebeuren er bijzondere dingen.

De Litouwse filmmaker Arūnas Matelis volgde het peloton enkele jaren lang tijdens de Giro d’Italia. Zijn film-odyssee vertelt het nooit vertelde verhaal van prachtige verliezers, echte strijders, ridders en monniken van het professioneel wielrennen. Bij zijn première eind 2017 won de film meteen de prijs voor beste documentaire op het filmfestival van Warsaw in Polen. Vele filmfestivals en prijzen volgden. ‘Wonderful Losers’ is de inzending van Litouwen voor Beste Buitenlandse Film bij de komende Oscars.

 

Lees alles over de Wonderful Losers Film Tour

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu