Verso l’ignoto / Through the Unknown

Jaar: 2016

Regisseur: Federico Santini

Duur: 75 minuten

Taal: Italiaans, Engels

Ondertiteling: Engels

Waarom trotseert iemand vrieskou, sneeuwstormen, ellendige omstandigheden en totale uitputting? Waarom beklimt iemand uitgerekend in de winter de moeilijke Nanga Parbat? Anders dan veel bergdocumentaires besteedt Through the Unknown veel aandacht aan de psychologie van de klimmer. Met fraai filmwerk, Pakistaanse gastvrijheid en treffende filosofische citaten.

De Italiaan Daniele Nardi heeft drie jaar van zijn leven gewijd om de Nanga Parbat (8126 meter) uitgerekend in de winter te beklimmen. Deze documentaire van Federico Santini doet verslag van de diverse pogingen die Nardi met anderen en eenmaal zelfs alleen heeft ondernomen op de flanken van een van de moeilijkste achtduizendmeterbergen. Hij volgt aanvankelijk het spoor van Albert Mummery, de Brit die in 1895 het leven liet op de Naakte Berg. Nardi moet Mummery gelijk geven: ‘Alleen in de winter op de Nanga Parbat is onmogelijk.’ In gezelschap van anderen reikt de Italiaan een stuk hoger. In een voice-over vertelt hij over zijn angsten, de paniek, maar ook de uitdaging en de schoonheid van het klimmen: ‘Je bereikt een dunne scheidslijn tussen menselijk verstand en de Himalayamonsters. Langs deze dunne lijn wordt het spel van bergbeklimmen gespeeld’. Filosofische citaten en inzicht in de psychologie van de klimmer worden afgewisseld met panorama’s van het westelijk deel van de Himalaya en de spannende voortgang van de beklimming.
Santini laat ook gastvrije Pakistanen zien, die blij zijn dat zich weer klimmers aan de voet van deze killer mountain melden nadat in 2013 tien klimmers om het leven zijn gekomen bij een aanslag door de Pakistaanse Taliban.

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu