Theeb

Jaar: 2014

Regisseur: Naji Abu Nowar

Duur: 100 minuten

Een verrassende Western? Nee, een Eastern! In een onherbergzaam woestijnlandschap in het Midden-Oosten volgt een kleine bedoeïen stiekem zijn oudere broer die een verdwaalde Britse officier op weg helpt. ‘Theeb’ won de prijs voor Beste Film in Venetië en Beste Debuutfilm in Londen.

In Europa woedt de Eerste Wereldoorlog en het Ottomaanse Rijk staat op instorten. Theeb, Arabisch voor wolf, merkt hier weinig van in de bedoeïenengemeenschap waarin hij opgroeit. Omdat zijn vader is overleden, leert hij van zijn oudere broer hoe hij kan overleven in de barre woestijn. Dan komt er een Britse legerofficier naar het kamp van de jongens. Hij heeft iemand nodig die de weg in de woestijn kent. De bedoëienen mogen een gast niets weigeren, dus kan Theebs broer niet anders dan de Britse officier op weg helpen. Theeb mag niet mee, maar hij volgt de mannen toch.

Regisseur Naji Abu Nowar werkte voor zijn debuutfilm voornamelijk met lokale bevolking, die deels zichzelf speelt. Hij werkte met een van de beste cinematografen en zorgde voor passende filmmuziek. ‘De in Groot-Brittannië geboren filmmaker Naji Abu Nowar laat het schitterende decor van de Arabische woestijn volledig tot z’n recht komen. Tegelijk bewaart hij de intieme beleving van de kleine Theeb, die geen idee heeft wat zich voorbij de volgende rots, laat staan achter de horizon bevindt.’ (Trouw) Vanuit het oogpunt van Theeb volgen wij de onverwachte gebeurtenissen in het onherbergzame woestijnlandschap van Jordanië en zien we hem onderweg snel volwassen en onafhankelijk worden.

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu