The Tough

Jaar: 2019

Regisseur: Marcin Polar

Duur: 14 minuten

Taal: geen

8 november 2020 - 15:00

Tickets

De hoofdrolspeler van deze korte film koos de titel niet voor niets. Uitdagend, gemeen, moeizaam, koud, hard. In het binnenste van besneeuwde Tatrabergen maken speleoloog Jaroslaw Surmacz en filmmaker Marcin Polar aan den lijve kennis met ‘tough’, of ‘harda’ in het Pools. Zij dalen af in een grottenstelsel, waar nog nooit iemand eerder is geweest.

Het Harda-grottenstelsel, hoog in het Poolse Tatra gebergte, daagt speleoloog Surmacz uit. Het prikkelt zijn nieuwsgierigheid en bijna obsessief ploetert hij verder, verder de diepte in. De camera volgt hem op de voet, door smalle steile tunnels en krappe rotsspleten. Donkere plekken waar nog nooit iemand is geweest. Daar waar het steeds meer moeite kost om vooruit te komen. Prachtige beelden van binnen en buiten de berg wisselen elkaar af. Door het camerawerk van Marcin Polar kun je als kijker bijna voelen hoe het is om in een donkere stilte te zien hoe ver je kunt gaan.

Marcin Polar filmt, regisseert en creëert korte films, documentaires, muziekvideo’s en commercials. Hij heeft veel ervaring met dit soort omstandigheden. Onder water, in de lucht, op berghellingen en nu in het binnenste van de berg.

Deze film wordt samen met The Wind in dezelfde voorstelling vertoond.