The Tough

Jaar: 2019

Regisseur: Marcin Polar

Duur: 14 minuten

Taal: geen

De hoofdrolspeler van deze korte film koos de titel niet voor niets. Uitdagend, gemeen, moeizaam, koud, hard. In het binnenste van besneeuwde Tatrabergen maken speleoloog Jaroslaw Surmacz en filmmaker Marcin Polar aan den lijve kennis met ‘tough’, of ‘harda’ in het Pools. Zij dalen af in een grottenstelsel, waar nog nooit iemand eerder is geweest.

WINNAAR Spiegel Best Newcomer Award 2020!

Het Harda-grottenstelsel, hoog in het Poolse Tatra gebergte, daagt speleoloog Surmacz uit. Het prikkelt zijn nieuwsgierigheid en bijna obsessief ploetert hij verder, verder de diepte in. De camera volgt hem op de voet, door smalle steile tunnels en krappe rotsspleten. Donkere plekken waar nog nooit iemand is geweest. Daar waar het steeds meer moeite kost om vooruit te komen. Prachtige beelden van binnen en buiten de berg wisselen elkaar af. Door het camerawerk van Marcin Polar kun je als kijker bijna voelen hoe het is om in een donkere stilte te zien hoe ver je kunt gaan.

Marcin Polar filmt, regisseert en creëert korte films, documentaires, muziekvideo’s en commercials. Hij heeft veel ervaring met dit soort omstandigheden. Onder water, in de lucht, op berghellingen en nu in het binnenste van de berg.

The Tough is winnaar van de Spiegel Best Newcomer Award 2020. Uit het juryrapport:

“Doordat het publiek naar het diepste deel van een berg wordt meegenomen, voelden we ons volledig door de film geabsorbeerd. Het voelde alsof we als jury letterlijk deze onherbergzame omgeving in werden gezogen. Dit gecombineerd met de prachtig vastgelegde rust in filmbeelden vanuit de lucht van de omgeving. De filmmaker creëerde een mix van ruw avontuur, en de zogenaamde mindful presence, terwijl hij zijn kamp opbouwde op een onbekende locatie, in dit geval binnenin een berg. Wij als jury vonden dat we letterlijk deel uitmaakten van dit avontuur – en daar willen we in de toekomst meer van zien. Daarom hebben we besloten om de Best Newcomer Award te geven aan Marcin Polar en zijn inspirerende reis genaamd “The Tough”.

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu