The Other Final

Jaar: 2003

Regisseur: Johan Kramer

Duur: 54 minuten

Taal: Butaans

Op dezelfde dag dat miljoenen mensen de finale van het WK voetbal in 2002 bekijken, ontmoeten de twee laagst geklasseerde voetbalteams van de wereldranglijst elkaar voor ‘de andere finale’ in het Changlimithang stadion in Bhutan. Voetbal kan mensen en culturen verbinden, en soms is erbij zijn al de grootste prestatie

Op dezelfde dag dat miljoenen mensen de finale van het WK voetbal in 2002 bekijken, ontmoeten de twee laagst geklasseerde voetbalteams van de wereldranglijst elkaar voor ‘de andere finale’. Bhutan en Montserrat wisten niets van elkaar totdat zij werden uitgenodigd voor deze wedstrijd. Onder leiding van de Nederlandse trainer Arie Schans en voor het oog van 25.000 toeschouwers wint Bhutan met 4-0 van Montserrat.

De film volgt beide teams in aanloop naar de gratis toegankelijke wedstrijd in het Changlimithang stadion in Thimphu (Bhutan) en schetst zo een beeld van het dagelijkse leven in beide landen. Het afgelegen boeddhistische koninkrijk Bhutan en het kleine Caribische vulkaaneiland Montserrat konden niet meer van elkaar verschillen. Het voetbal brengt beide landen en culturen bij elkaar. Mensen uit alle lagen van de bevolking vertellen in hun eigen woorden over de sportieve ontmoeting. Samen schetsen zij een beeld van hun cultuur en hun houding tegenover sport. De film laat zien dat voetbal mensen en culturen dichter bij elkaar kan brengen. Soms is er bij zijn al de grootste prestatie.

De Nederlandse film- en reclameregisseur Johan Kramer verliet in 2005 de reclamewereld en ging zelfstandig films maken, met veelal een maatschappelijk thema. ‘The Other Final’ is zijn eerste featurefilm.

Sunakali is te zien tijdens de DMFF SPECIAL: “Voetballen in bergdorpen”

Zondag 6 maart
Cuba Libre, Bergdorpje Vijlen
Gratis toegang
FILMProgramma:
– ‘Sunakali’ (2014)
– ‘The Other Final’ (2003)

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu