The mountain yogi

Jaar: 2016

Regisseur: Jaap Verhoeven

Duur: 58 minuten

Taal: Hindi, Engels

Ondertiteling: Nederlands

Documentairemaker Jaap Verhoeven is geraakt door de eenvoud van de yogi Lama Govinda, maar valt tijdens het draaien van dit portret ook van de ene verbazing in de andere. Zo blijkt Lama Govinda erg te houden van dans en zang. Hij laat geen mogelijkheid onbenut om te dansen en te zingen met de dorpelingen, die hem als een heilige vereren. In zijn geboortedorp Pooh wordt hij op handen gedragen.

 

The living tradition of Milarepa in the Himalayas

 

Wil je boeddha worden in dit leven?

Laat alle uiterlijkheden achter je

en laat ook je de gehechtheid aan jezelf los

Milarepa, 1052 – 1135 AD

 

Het Tibetaanse boeddhisme kent veel verschijningen, maar de traditie van Milarepa spreekt wel het meest tot de verbeelding. Dit zijn de yogi’s hoog in de Himalaya, die vaak jarenlang, onder barre omstandigheden en in totale afzondering hun meditatie doen.

Lama Govinda, (Pooh, 1962) is zo’n kluizenaar, en we volgen hem wanneer hij na twintig jaar retreat zijn grot verlaat om zich onder de mensen te begeven.

Documentairemaker Jaap Verhoeven is geraakt door de eenvoud en zorgeloosheid van Lama Govinda, maar valt tijdens het draaien van dit portret ook van de ene verbazing in de andere. Zo blijkt Lama Govinda erg te houden van dans en zang. Hij laat geen mogelijkheid onbenut om te dansen en te zingen met de dorpelingen uit de omgeving, die hem als een heilige vereren. Ook in zijn geboortedorp Pooh wordt hij op handen gedragen.

Lama Govinda geeft letterlijk alles op om Milarepa’s pad te volgen, en zo tot diep inzicht te komen.

Lama Govinda zingt door het weidse en hoge berglandschap wanneer we terugkeren naar zijn berghut voor zijn volgende retreat. Daar aangekomen vertelt hij hoe hij de winters overleeft en over zijn inspiratie om dit moeilijke pad te volgen.

De ontmoeting met hem roept voor Westerlingen veel vragen op, niet alleen over hem, maar ook over ons eigen leven, dat immers gebaseerd is op het bereiken van sociaal, financieel, en fysiek comfort, juist al die dingen die Lama Govinda achter zich liet. Maar wat zocht hij dan? Wat is het resultaat van al die jaren beoefening. En wat kunnen wij daarvan leren en begrijpen? Een prachtige documentaire over een verdwijnende traditie.

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu