The Man from Laramie

Jaar: 1955

Regisseur: Anthony Mann 

Duur: 103 minuten 

Taal: Engels

7 november 2021 - 19:00

Will Lockhart (James Stewart) is de man uit Laramie die in New Mexico op zoek gaat naar de moordenaar van zijn broer. Zijn broer is neergeschoten door Apachen, gewapend met automatische geweren. Will zoekt de man die deze wapens aan de indianen heeft verkocht. Zijn verdenking richt zich al snel op de zoon van een schatrijke veehouder die zowel het stadje als de omgeving terroriseert.

Regisseur Anthony Mann maakte in de jaren vijftig prachtige westerns met James Stewart, die stuk voor stuk uitblonken in visuele grandeur en gevoel voor innerlijke tweestrijd: Winchester ’73 (1950), Bend of the River (1952), The naked Spur (1953), The far Country (1954) en The Man from Laramie. Hun laatste samenwerking is misschien wel de sterkste, een ambitieuze film die werd gepresenteerd als de westernversie van Shakespeare’s King Lear. James Stewart is een eenzame wreker die de dood van zijn broer wil wreken.

Met James Stewart, Donald Crisp en Arthur Kennedy

 

Het (berg)landschap in de western

Zinderende woestijnen, oneindige prairies, diepe canyons en haast onoverbrugbare bergen. Het zijn de landschappen van de western. Er is geen genre waar het landschap zo’n grote rol speelt als in de western. Maar binnen dit genre is het landschap ook veel meer dan een decor. De western is een genre dat floreert bij tegenstellingen en misschien de belangrijkste tegenstelling, zo schreef Jim Kitses in zijn boek ‘Horizon West’ is die tussen ‘Wilderness’ (lees natuur) en ‘Civilization'(Lees culture) waar weer alle andere tegenstellingen uit voorkomen. Het landschap is dus een aanjager van de dramatiek en krijgt eerder de status van een personage dan van een decor.

Regisseur Anthony Mann zou in de jaren vijftig de western een nieuwe injectie geven met een aantal bijzondere westerns. Mann gebruikte vooral het berglandschap in de westerns die hij met James Stewart maakte. Het berglandschap leverde in al die films indrukwekkende beelden op maar voor Mann was vooral van belang om te tonen hoe de karakters in het landschap stonden om zo iets te kunnen zeggen over hun karakters en psychologie.