The Man from Laramie

Jaar: 1955

Regisseur: Anthony Mann 

Duur: 103 minuten 

Taal: Engels

7 november 2021 - 19:00

Deze film wordt vertoond in het kader van de filmcursus ‘De terugkeer van de Western’
Hetzelfde geldt voor de lezing Het (berg)landschap in de Western op donderdag 4 november (zie onder).

Zoals vaker speelt het berglandschap in deze western een belangrijke rol. Het levert indrukwekkende beelden op, maar regisseur Mann gebruikt de manier waarop zijn hoofdpersonen in het landschap staan ook om iets te zeggen over hun karakters en psychologie.

Will Lockhart (James Stewart) is de man uit Laramie die in New Mexico op zoek gaat naar de moordenaar van zijn broer. Zijn broer is neergeschoten door Apachen, gewapend met automatische geweren. Will zoekt de man die deze wapens aan de indianen heeft verkocht. Zijn verdenking richt zich al snel op de zoon van een schatrijke veehouder die zowel het stadje als de omgeving terroriseert.

Regisseur Anthony Mann maakte in de jaren vijftig prachtige westerns met James Stewart, die stuk voor stuk uitblonken in visuele grandeur en gevoel voor innerlijke tweestrijd. The man from Laramie is misschien wel de sterkste, een ambitieuze film die werd gepresenteerd als de westernversie van Shakespeare’s King Lear. James Stewart is een eenzame wreker die de dood van zijn broer wil wreken.

Het (berg)landschap in de western

Zinderende woestijnen, oneindige prairies, diepe canyons en haast onoverbrugbare bergen: de landschappen van de western. Er is geen genre waar het landschap zo’n grote rol speelt – het is veel meer dan een decor. De western is een genre dat floreert bij tegenstellingen en misschien de belangrijkste tegenstelling is die tussen ‘Wilderness’ (lees natuur) en ‘Civilization’ (lees cultuur), waar alle andere tegenstellingen uit voortkomen. Het landschap is dus een aanjager van de dramatiek en krijgt eerder de status van een personage.
Meer informatie bij Filmhuis de Spiegel.

Lezing ‘Het berglandschap in de Western’ door Jan Salden

Donderdag 4 november 20:00 – 22.30 uur

Film ‘The man from Laramie’

Zondag 7 november 19:00 – 21:00 uur
Als onderdeel van het zondagavondprogramma van het DMFF.

Tickets lezing

 

Tickets film

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu