The Last Mountain

Jaar: 2019

Regisseur: Dariusz Zaluski

Duur: 83 minuten

Taal: Pools

Ondertiteling: Engels

The Last Mountain is in vele opzichten een klassieke klimdocumentaire. Toch is de aanpak van de ervaren Poolse regisseur en klimmer Dariusz Zaluski en de hele crew een stuk grootser en professioneler als zij mikken op de top van de K2, de laatste achtduizender die nog niet in de winter is bedwongen.

EERVOLLE VERMELDING Cross Border DMFF Award 2020!

Alle deelnemers zijn voorzien van een headset, er is pizza, Poolse bietensoep, een hele batterij aan camera’s en de voortgang wordt gevolgd door de Poolse media en regering. De leiding is in handen van de gelouterde Krzysztof Wielicki. Hij duldt geen tegenspraak, maar slaagt er met al zijn ervaring niet in alle klimkikkers in de kruiwagen te houden. Het drama wordt pas echt groot als de groep het verzoek krijgt om twee bevriende klimmers van de flanken van de Nanga Parbat te redden. Voor het K2-doel komt zo’n extra opdracht als uiterst ongelegen, voor de spanning in The Last Mountain is het een geschenk.

“The Last Mountain” kreeg een Eervolle Vermelding van onze jury. Uit het juryrapport:

“Er waren twee films waarvan de jury vond dat ze zich onderscheidden door de kracht van het verhaal, de personages en de mate van betrokkenheid waardoor je de hele tijd in de film bleef. We gingen de hoofdpersonen bij wijze van spreken aanmoedigen als ze het moeilijk hadden. We kunnen gerust zeggen dat deze twee producties de jury verdeelden, en daarom willen we een Eervolle Vermelding geven aan een film vol rauwe kracht, gespannen verhoudingen, epische schaal, angstaanjagende omstandigheden en de gevaren die zich op extreme hoogtes voordoen. Een winterpoging op K2 is sowieso al episch en Dariusz Zaluski’s ‘The Last Mountain’ legt op een heel reële manier vast hoe het is voor een team, met al zijn ingebouwde spanningen, om zich tegen zo’n machtige berg op te stellen.”

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu