The last Honey Hunter

Jaar: 2017

Regisseur: Ben Knight

Duur: 36"

Taal: Nepali

Ondertiteling: Engels

Bestel tickets

Bekijk hier nu zelf deze film!

 

In de afgelegen Hongu Vallei in Nepal had de jonge Maule een droom. Hierdoor wisten de stamoudsten dat hij de enige was die veilig de hoge kliffen kon beklimmen om de zeldzame en giftige honing te verzamelen. Dat is nu jaren geleden. Niemand in Maule’s dorpje heeft nog eenzelfde droom gehad.

In de door mist omringde bergen van de Hongu Vallei in Nepal leven de Kulung. Zij beoefenen een oude vorm van animisme, waarin de god Rongkemi een belangrijke rol speelt. In de vallei woont een pezige, onopvallende man die Mauli Dhan Rai heet. Hij is door de goden uitverkoren de gevaarlijke rite van honing verzamelen uit te voeren. Hiervoor moet hij zonder veiligheidsvoorzieningen lange, zelfgemaakte touwladders langs hoge, steile kliffen beklimmen om de honingraten van ‘s werelds grootste honingbij te verzamelen terwijl de bijen hem van alle kanten belagen. Dit werk is extreem gevaarlijk. En de honing is giftig. Maar de Kulung zien het als een spirituele aangelegenheid, omgeven door een mythe die direct naar de goden is te herleiden. Met de ontwikkeling van technologie, markten en de komst van wegen, dreigt ook deze oeroude praktijk in een uithoek van het Himalayagebergte te verdwijnen. Want de honing uit de Hongu Vallei zou geneeskrachtige en geestverruimende eigenschappen bezitten. En de verkoop levert hoognodige inkomsten op voor het dorpje.

De overweldigende beelden van de mistige Nepalese jungle, gecombineerd met verhalen over rituelen en geesten, zorgen voor een magisch inkijkje in het leven van een honingjager. De film won afgelopen jaren diverse prijzen op internationale filmfestivals.