The Iron Digger

Jaar: 2022

Regisseur: Anil Budha Magar

Duur: 51'

Taal: Nepalees

Ondertiteling: Engels

5 november 2023 - 14:00

Met 84 jaar is Raj Bahadur Budha Magar de laatste ijzerdelver van Nepal. Een eeuwenoude traditie verdwijnt met hem op de brandstapel, want Magar heeft geen opvolgers. De Nepalese regering heeft de ijzermijnen gesloten, wie het vak nog beheerste is gedood in de burgeroorlog of vertrokken op zoek naar werk. Niemand kan dit meer, en wie wil er nog wonen onder de primitieve omstandigheden in deze geïsoleerde regio van Nepal?

In Magars huishouden is de moderne tijd volstrekt afwezig. Ook het kleine akkertje ploegt hij met zijn os alsof we in het jaar 1437 zitten. Hoe uniek zijn leven en cultuur zijn bewijzen ook de legendes waarmee het ijzer delven is omkleed.

Regisseur Anil Budha Magar komt uit dezelfde etnische gemeenschap van de Magars. Terwijl hij naar Kathmandu verhuisde en een bekroond filmmaker werd – ook voor The Iron Digger heeft hij prijzen gewonnen – bleven de bergbewoners achter zonder benul van camera, film of bioscoop.
Afdalen met een camera in de ijzermijn was een moeilijk karwei. Uiteindelijk is Magar erin geslaagd het verhaal van de laatste ijzerkoempel met veel respect, empathie en fraaie beelden vast te leggen. Net op tijd.

Sunday Afternoon programma

Deze film maakt deel uit van het Sunday Afternoon programma:

12:00 – 14:00 uur

Film: Everest: by those who were there
Voordracht: Maarten Faas over Philips Visser

14:00 – 16:00 uur

Film: Moving Mountains
Film: Inussuk
Film: The Iron Digger

Bestel “Sunday Afternoon” tickets

Regisseur Anil Budha Magar

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu