The Flying Scotsman

Jaar: 2006

Regisseur: Douglas Mackinnon

Duur: 96 minuten

Taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

20 maart 2020 - 20:30

Het verhaal van Graeme Obree is een bijzondere episode in de geschiedenis van de wielrennerij en eigenlijk relatief onbekend. Toch is er veel in de huidige wielersport dat een gevolg is van de obsessieve gedachten van deze selfmade man uit Schotland. In de jacht op het werelduurrecord ontwikkelde hij zelf een nieuwe houding op de fiets, de zogenaamde tucked-positie, waarbij hij met z’n handen een smal, recht stuurtje vasthield, z’n armen naast z’n borst vouwde en met zijn schouders op zijn handen rustte. De fiets die hij daarvoor liet maken noemde hij de Old Faithful. De fiets had onder andere lagers die hij thuis uit de wasmachine had gesloopt.

 

Nadat Obree in 1993 mede dankzij deze revolutionaire houding het werelduurrecord op zijn naam had geschreven, besloot de UCI deze houding voortaan te verbieden. Obree antwoordde hierop door het werelduurrecord, dat ondertussen op naam stond van Chris Boardman, in 1994 opnieuw te verbreken met zijn tweede onorthodoxe fietshouding: de Superman positie, met de armen gestrekt vooruit. Ook deze positie is, nadat Obree het record had verbroken, door de UCI verboden. Een mens zou van minder gek worden en toen hij ook nog gedwongen werd EPO te gebruiken, stopte Obree met zijn profcarrière. 

En waar kennen we de regisseur van? Dat is ook een grote jongen met titels als Sherlock (2010) en Line of Duty (2012).

Deze film wordt vertoond tijdens DMFFFiets Dare & Endure, dé filmavond voor de hardcore fietser!

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu