The Alpinist

Jaar: 2021

Regisseur: Peter Mortimer, Nick Rosen

Duur: 92'

Taal: Engels

Ondertiteling: Duits

1 november 2022 - 19:00

De uitzonderlijk talentvolle Marc-André Leclerc is ongrijpbaar. Hij geeft niets om sociale media of roem, maar des te meer om schijnbaar onmogelijke solo-beklimmingen die de toeschouwer de adem benemen. De film geeft een ontroerend portret van de klimmer en koppelt dit aan fantastisch beeldmateriaal.

Terwijl het klimmen een hoge vlucht neemt als trendsport en nieuwe records onmiddellijk op de markt worden gebracht, is er een klimmer ver weg van alle drukte die geen interesse heeft in de schijnwerpers. Hij is des te enthousiaster over steile wanden waar je bij de beklimming geen fouten mag maken. Vergezeld en gesteund door zijn klimpartner en vriendin Brette Harrington is Marc-André Leclerc telkens weer op zoek naar de volgende route. Hij onderneemt de meest gedurfde solotochten uit de geschiedenis, waarbij hij afgelegen rots- en ijswanden beklimt.

Dat soloklimmen een speciale betekenis voor hem heeft, leren de twee ervaren klimdocumentairemakers Peter Mortimer (The Dawn Wall) en Nick Rosen wanneer de 23-jarige plotseling van de aardbodem verdwijnt. Wanneer hij maanden later weer opduikt, legt hij uit dat solo-klimmen voor hem betekent dat hij de ervaring alleen beleeft. “Omdat het niet solo voor mij zou zijn als er iemand bij was. Zelfs als hij me niet helpt, maar alleen filmt. Pas als ik deze geweldige ervaring zelf heb gehad, ben ik klaar om het te delen. Als ik solo klim, hou ik niet van het gevoel mezelf te moeten pushen. Ik doe het om een avontuur te beleven, plezier te hebben en van het leven te genieten.”

De risico’s die hij neemt zijn enorm. Marc-André zelf lijkt geen angst te voelen. Maar in de bioscoop moet je jezelf dwingen niet weg te kijken. Het gevaar is zo tastbaar dat één fout vaak een zekere dood betekent. Aan de andere kant wil je geen moment van de film missen, want het filmteam levert fantastische beelden van de beklimmingen, van de Rocky Mountains in Noord-Amerika tot de Torre Egger in Patagonië.

The Alpinist is een intieme en ontroerende documentaire over een uitzonderlijke bergbeklimmer die consequent zijn eigen weg gaat ondanks de dramatische gevolgen. Aan het eind van de film voel je dat er voor hem maar één weg naar geluk was.

Onze openingsfilm wordt aansluitend aan de live performance Onder Water getoond.

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu