Reindeer, heart of the Sami Culture

Jaar: 2017

Regisseur: Jeroen van Bruggen

Duur: 70'

Taal: Engels

3 november 2018 - 19:00

In het Noorden van Europa, boven de Poolcirkel, leeft de inheemse bevolking van Scandinavië. Al eeuwenlang, tot op de dag van vandaag, leven deze Sami als rendierherder. Hoe lang kan deze unieke cultuur nog voortbestaan als steeds meer land wordt gebruikt voor industrie? Jeroen van Bruggen maakte er een prachtige documentaire over.

Tot op de dag van vandaag leven Sami, de inheemse bevolking van Scandinavië, als rendierherder. Het hoeden van deze dieren in de bergen boven de Poolcirkel kent zijn eigen uitdagingen. Naast de barre omgeving komt dit vooral door de industrialisatie. De Sami zijn echter sterk gemotiveerd het leven van hun voorouders te leven.

Rendieren leven in het wild in het arctisch gebied. De Sami herders brengen ze in de lente naar de bergen waar de kalfjes worden geboren. In de zomer worden de rendierkalfjes gemerkt. In de herfst worden enkele dieren gedood voor inkomsten. En in de winter worden de rendieren naar lager gelegen gronden gebracht om te overwinteren. Zo hebben de Sami eeuwenlang geleefd. Hoe lang kan deze unieke cultuur nog voortbestaan als steeds meer land wordt gebruikt voor industrie?

Toen filmmaker Jeroen van Bruggen in 2008 in Noord-Zweden kwam, hoorde hij voor het eerst over de Sami. Net als vele anderen wist hij niet dat ook Europa een inheemse bevolking heeft. Hun verhaal is minder bekend dan dat van de Indianen of Aborigines, maar minstens zo schrijnend. Hij besloot een film te maken over hoe de Sami nu het leven van hun voorouders voortzetten.

Vertoning:
  • Summit Saturday 3 november, avondprogramma 19-23 uur, Royal Theater Heerlen

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu