No dogs or Italians allowed

Jaar: 2022

Regisseur: Alain Ughetto

Duur: 70'

Taal: Frans (Heerlen) / Duits nagesynchoniseerd (Aken)

Ondertiteling: Nederlands (Heerlen)

3 november 2023 - 19:45

4 november 2023 - 15:30

No Dogs or Italians Allowed is een hartveroverende, magische stop-motion film over de Italiaanse grootouders van regisseur Alain Ughetto, die met vallen en opstaan zich ontworstelen aan de armoede om geluk en welvaart te vinden in Frankrijk. Bovenop een berg, middenin in de Piëmont (Noord-Italië), ligt het piepkleine dorpje Ugheterra. Nu zijn alle huizen vervallen, maar een eeuw geleden woonden daar families met allemaal dezelfde achternaam. Zo ook de grootouders van regisseur Alain Ughetto.

Met humor en warmte vertelt hij via zijn grootmoeder Cesira het epos van zijn familie. Zij belandt op de berg door haar liefde voor Luigi, een van de 11 kinderen uit een Ughetto familie. Grond is er schaars en het eten dus ook. Luigi en zijn broers vertrekken dan ook elke winter naar Frankrijk en Zwitserland, om daar het zware werk te doen. Er worden kinderen geboren, nieuwe liefdes gevierd, huizen gebouwd en ondertussen droomt iedereen van een beter bestaan.

Met behulp van een speelse stop-motion animatiestijl, waarin de regisseur af en toe letterlijk contact maakt met zijn grootmoeder, creëerde Ughetto een prachtige, ontroerende liefdesbrief aan zijn ouders en grootouders. Zij werkten hun hele leven met hun handen en konden alles maken wat ze zagen. En ook hier zie je hoe de regisseur met zijn handen iedereen en alles tot leven brengt, van de bordkartonnen huizen en de bossen van broccoli tot de koeien en zijn eigen familie.

No Dogs or Italians Allowed is een bijzondere ode aan een tijd die we bijna vergeten zijn. Die waarin vele Europeanen arm en ongeletterd waren en als (gast-)arbeiders probeerden wat van hun leven te maken.

In Aken wordt deze film in één blok vertoond met Das Rad.

In Heerlen wordt deze film vertoond in één blok met My Phantom en The Legend of Goldhorn.

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu