Mystic Mountain

Jaar: 2015

Regisseur: Tsering Dhondup

Duur: 86 minuten

Taal: Tibetaans

Ondertiteling: Engels

Regisseur Tsering Dhondup was tien jaar toen hij met zijn vader van Tibet naar India vluchtte. Om de jongen af te leiden van de gevaren onderweg vertelde de vader hem een angstaanjagend sprookje. Het verhaal Mystic Mountain, over een verdwenen lijk, heeft Dhondup daarna nooit meer losgelaten. De film, opgenomen in Mustang, laat de traditionele Tibetaanse cultuur zien met yogi, orakel, orale traditie en met een positieve boodschap.

Duizenden Tibetanen zijn in de afgelopen decennia over de Himalaya gevlucht om onder het juk van de Chinezen vandaan te komen. Het enige dat ze meestal bij zich hebben zijn de kleren die ze aan hebben en een schat aan verhalen. Mystic Mountain is zo’n verhaal, dat de vader van Tsering Dhondup tijdens de vlucht aan zijn zoon vertelde om hem af te leiden van de gevaren en ontberingen onderweg. Een Himalaya-sprookje over de zoektocht naar een verdwenen lijk, dat net zo goed een psychologisch drama is over een vader-zoonrelatie en de liefde van een dochter voor haar vader. Hoofdpersonages zijn een yogi die aan zwarte magie doet en de zoon van het overleden dorpshoofd, tevens de bewaker is van de mystieke berg Teri, het spirituele thuis van het dorp.
Dhondup draaide zijn film in het geïsoleerde koninkrijk Mustang op de grens van Nepal en Tibet omdat dit sterk lijkt op het oude Tibet. Ook wonen hier veel Tibetaanse vluchtelingen. Na zijn vlucht naar India en een degelijke opleiding in Dharamsala, woonplaats van de Dalai Lama, verhuisde hij naar de Verenigde Staten. Met Mystic Mountain wil hij een bijdrage leveren aan het behoud van de zuivere Tibetaanse taal en orale traditie, die door de Chinese bezetting van Tibet sterk onder druk staan. (Internationale Prémiere)

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu