Mira

Jaar: 2016

Regisseur: Lloyd Belcher

Duur: 42 minuten

Taal: Engels, Nepalees

Ondertiteling: Engels

Nepalees dorpsmeisjes hebben nauwelijks kansen om zich te ontwikkelen. Mira krijgt één kans en pakte die met beide handen aan. Ze wordt internationaal mountain runner. Deze documentaire over hoop en toewijding volgt de Nepalese terug naar haar geboortedorp, waar ze de foto´s en medailles uit verre landen laat zien, naar Kathmandu waar ze traint en offert in de tempel en tijdens internationale hardloopwedstrijden.

Haar hele jeugd rent Mira de Nepalese bergen op en af. Op weg naar school, om water te halen of het vee bij elkaar te houden. Ze is voorbestemd voor een leven zoals bijna alle Nepalese meisjes dat kennen: trouwen, kinderen krijgen, het huishouden doen en op het land werken. Maar Mira wil meer. Tijdens de Nepalese burgeroorlog (1996-2006) sluit ze zich aan bij de Maoistische guerillastrijders en leert ze met een mitrailleur om te gaan. Als ze de kans krijgt mee te doen aan een mountain run, doet ze niets anders dan wat ze in haar jonge jaren heeft gedaan. Met één verschil: ditmaal zijn er toeschouwers en die zien hoe ze met grote overtuiging wint. Haar souplesse, doorzettingsvermogen en bescheidenheid vallen ook bij westerse trainers op. Die zorgen voor onderdak in Kathmandu, de juiste begeleiding en deelname aan internationale mountain run-wedstrijden. Daar finisht ze iedere keer bij de besten. En iedere keer als ze over de streep komt zijn daar die ontwapenende glimlach en de Nepalese vlag.
Regisseur Lloyd Belcher, zelf mountain runner, is gespecialiseerd in sportdocumentaires. Hij kreeg al snel in de gaten dat Mira een boeiend en belangwekkend verhaal te vertellen heeft. Dat heeft op verschillende plaatsen vastgelegd, in het terrassenlandschap van haar jeugd, in de straten en tempels van Kathmandu en tijdens loopwedstrijden in Europa en Hongkong.

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu