Mimosas

Jaar: 2017

Regisseur: Oliver Laxe

Duur: 96 minuten

Taal: Frans, Arabisch

Ondertiteling: Nederlands

Onder Herzogiaanse omstandigheden in het Marokkaanse Atlasgebergte gedraaide bergfilm: om de wens van een stervende sjeik te vervullen, moet een drietal mannen vrijwel onbegaanbare bergpassen en andere gevaren trotseren.

Mystieke wijsheid en poëtische suggestie gaan hand in hand in deze onder Herzogiaanse (Aguirre, der Zorn Gottes en Fitzcarraldo) omstandigheden in het Marokkaanse Atlasgebergte gedraaide queeste: om de wens van een stervende sjeik te vervullen, moet een drietal mannen vrijwel onbegaanbare bergpassen en andere gevaren trotseren.

Regisseur Oliver Laxe trotseerde met cast en crew de ontberingen van het ruige Atlasgebergte in Marokko om op 35mm een spirituele western te draaien. Die verhaalt over een karavaan op weg naar de eeuwenoude stad Sijilmasa, waar een stervende sjeik begraven wil worden. Maar de dood wacht niet, en bang voor de wrede omstandigheden op de bergpassen laten zijn begeleiders hem achter. Alleen Ahmed en Said voelen zich geroepen de laatste wens van de sjeik te vervullen.

Als profetisch redder uit een parallelle, eigentijdser wereld, wordt Shakib (onweerstaanbaar enigmatisch gespeeld door Shakib ben Omar) uitgekozen om hen bij te staan tijdens de gevaarlijke reis. Een beeldschoon reisverslag en studie van een landschap, maar bovenal een mysterieuze parabel over de ongrijpbare krachten van geloof, kennis en lot.

Oliver Laxe werd in 1982 in Parijs geboren als zoon van Spaans-Galicische emigranten. De film Mimosas won de Grand Prix in Cannes 2016.

Te zien in Filmhuis De Spiegel op donderdag 22 en vrijdag 23 februari om 20.00 uur.

Tickets via Filmhuis De Spiegel of aan de kassa.

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu