Mergel

Jaar: 2023

Regisseur: Thomas Brand

Duur: 15'

4 november 2023 - 13:00

De aanzet van een berglandschap in Zuid Limburg bespeuren we in holle wegen, hellingbossen en mergelwanden. Met de film MERGEL brengt audiovisueel kunstenaar Thomas Brand uit Amsterdam een lofzang op de Limburgse mergel en het mysterieuze landschap van een mergelgroeve. De camera tast de spelonken af en zoekt naar wat ademt in het donker, een stille reis naar het hart van steen en het onverwachte licht dat daarbinnen doordringt. De aderen van de rots, verloren stenen, de verlatenheid en het kleine leven.

Van oudsher is de bergfilm hèt medium om een publiek kennis te laten maken met onbekende of onbereikbare plekken van woeste natuurlijke schoonheid. Als ontdekkingsreizigers aan het begin van de vorige eeuw, zo trok Thomas Brand met een klein team voor een kort en intensief verblijf naar de Zuid-Limburgse Curfsgroeve, naar een landschap dat zij van tevoren niet kenden. Het resultaat is een kunstwerk dat de essentie van deze bijzondere plek weergeeft in iets dat het midden houdt tussen cinema en visuele/installatiekunst.

Thomas begon als lichtontwerper in het theater en ging in 2019 naar de filmschool om regie te studeren. Hij werkt nu aan verschillende projecten die variëren van film tot installatiekunst, VR en theater en alles daartussenin. Met zijn kunstprojecten wil hij mensen iets laten ervaren en niet iets uitleggen.

  • MERGEL gaat tijdens het Dutch Mountain Film Festival in première op zaterdag 4 november in de Kunradersteengroeve bij Voerendaal.
  • Op zaterdag 4 en zondag 5 november is Mergel te zien als onderdeel van de Top Safari.

 

De film is tot stand gekomen onder begeleiding van Joke Olthaar, regisseuse van de film Berg en met steun van CineSud en Limburg FilmFonds.

Thomas Brand
Vertoning in de Kunradersteengroeve

De Kunradersteengroeve aan de Bergseweg Voerendaal bestaat sinds 1902 en is de enige dagbouwsteengroeve in Nederland. Aanvankelijk als kalkbranderij en steengroeve, nadien als handelsbedrijf in natuursteen. Sinds 2003 bewerken en verhandelen ze er gebruikte Kunradersteen, afkomstig uit sloopprojecten. Om aan de vraag te kunnen voldoen en te kunnen blijven bouwen met Kunradersteen wordt er sinds de stop in 1968 vanaf 2012 opnieuw, milieuverantwoord gedolven.

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu