Maybe Tomorrow

Jaar: 2020

Regisseur: Guillaume Bertocchi

Duur: 40 minuten

Taal: Engels, Frans, Kalaallisuut (Groenlands)

Beelden van expedities door ongerepte arctische landschappen blijven ons fascineren. Fraaie beelden van uitgestrekte sneeuwvlaktes, grillige ijs- en rotsformaties en een prachtige avondzon boven de stille ijszee horen bij het DMFF. Maar in deze film komt ook de klimaatverandering indringend in beeld.

Twee Franse avonturiers, Guillaume Bertocchi en Guilhem Pouxviel, gaan op expeditie langs de onherbergzame Noordwestkust van Groenland. De Upernavik Archipel ligt zo’n 1.000 km boven de Poolcirkel, op de grens van land, ijs en zee. Het landschap verandert er elke dag onder de invloed van weer en wind. De vissers en jagers op de eilanden in de ijszee leven als vanouds, in harmonie met de natuur. Zij passen zich aan het steeds veranderende zee-ijs aan. Net als de ijsberen. Ook de avonturiers moeten zich aanpassen. De traditioneel gebruikte routes over het ijs blijken onbegaanbaar.

‘Maybe Tomorrow’ is de tweede film van Guillaume Bertocchi. Het is te zien dat hij fotograaf en leraar is. Hij combineert prachtige beelden met een pakkend verhaal. Hij maakt zijn fascinatie voor de meest afgelegen gebieden en de mensen die er wonen heel toegankelijk. Op de expeditie naar Groenland reisde hij samen met bio-ingenieur Guilhem Pouvxiel, die onderweg al snel te maken kreeg met frostbite.