Matteo Thun, bouwmeester van de bergen

Jaar: 2021

Regisseur: Frieder Käsmann

Duur: 44'

Taal: Duits

3 november 2024 - 16:00

Architect Matteo Thun, geboren in het Italiaanse Bolzano, houdt zich al lange tijd bezig met de vraag hoe je kunt bouwen op een manier die verenigbaar is met het landschap en de ecologie in de Alpen. De wereldreiziger die van thuis houdt, brengt veel tijd door in de bergen.

Zijn Vigilius Mountain Resort, een hotel op de Vigiljoch dat bijna volledig uit hout is opgetrokken en bewust opgaat in het landschap, heeft internationaal de aandacht getrokken. Het geeft antwoord op enkele van de meest prangende vragen van toeristische architectuur in de Alpen: Hoe kunnen ecologisch duurzame gebouwen worden gebouwd met behulp van regionale bouwmaterialen? Hoe kan een eigentijdse ontwerptaal worden gevonden die de traditionele bouwcultuur respecteert en tegelijkertijd een innovatieve impuls geeft? Hoe maak je toeristische gebouwen esthetisch aantrekkelijk voor een publiek dat nu verwend is door design?

“Ik heb meer over architectuur geleerd van de bergboeren in Zuid-Tirol dan op de universiteit,” zegt hij. “Mensen die in de bergen wonen hebben traditioneel één probleem: armoede. Het hebben van heel weinig dwingt je om tot de kern te komen, om alles wat nutteloos is weg te laten. En dat is waar het bij een goed ontwerp om gaat.” Thun heeft ook op andere plaatsen voorbeelden van hoogwaardige alpiene bouw gepresenteerd. In Katschberg in Oostenrijk bijvoorbeeld, waar hij met twee woontorens bewees dat verticaal bouwen heel zinvol kan zijn in een landschap dat streeft naar hoogte, en hij is ook al enige tijd actief in de uitlopers van de Beierse Alpen. In Bad Aibling was hij betrokken bij de “Stad van Hout”, een milieuvriendelijke woonwijk van houten huizen, en in Bad Wiessee plande hij het gebied rond de nieuwe jodiumbaden.

Filmvertoning op locatie: GTB Lab, Heerlen

 

Programma:
  • 16.00 u. rondleiding door het GTB Lab o.l.v. Elma Durmisevic, oprichter en creator GTB Lab
  • 16.30 u. Filmvertoning
  • 17.15 u. Nagesprek met Elma Durmisevic en Emmanuel Laugs, ecologisch bouwer gespecialiseerd in restauratie en transformatie van vakwerkhuizen
  • 18.00 u. Borrel

Reserveer op tijd, er zijn slechts 25 plaatsen beschikbaar!

Deze film maakt deel uit van een serie over bouwen in bergen en de uitdagingen die dat met zich meebrengen. De bouwers hadden en hebben te maken met moeilijk begaanbaar terrein en vaak barre omstandigheden: sneeuw, heftige regenval. Uit deze specifieke uitdagingen is een bergbouwcultuur ontstaan die zich door de eeuwen heen heeft aangepast aan het lokale klimaat, reliëf en beschikbare materialen. Deze ecologische kwaliteiten van traditionele bouwmethoden inspireren architecten van de dag tot ontwerpen van gebouwen die kennis van vroeger combineert met moderne vormen en technieken.

GTB Lab, Heerlen

Het Green Transformable Building LAB is een uniek Europees laboratorium voor circulair bouwen. Het gebouw demonstreert een systemische verschuiving in de bouwsector, vanuit een filosofie waarbij afval wordt beschouwd als een ontwerpfout.

“Gebouwen zijn niet langer de afvalbergen van de toekomst, maar opslagplaatsen van waardevolle bouwmaterialen.” GTB Lab ontwikkelt en realiseert concrete, duurzame, aanpasbare en innovatieve bouwsystemen en -projecten waarbij wetenschappelijke kennis wordt geïmplementeerd in nieuwe en bestaande gebouwen. Door zo te ontwerpen dat een circulaire waardeketen mogelijk wordt, krijgen gebouwen een continue opwaardering. Bovendien behouden de materialen in de gebouwen hun waarde. Deze dynamisch en flexibel ontworpen gebouwen, waarvan het gebouw van het GTB Lab zelf een showcase is, zijn de sleutel tot een circulaire economie.

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu