
The Ballad of Caveman Bill
Bill trekt zich terug uit de consumptiemaatschappij en becommentarieert die met veel humor vanuit zijn grotwoning in de bergen.
* NEDERLANDSE PREMIÈRE * Het zijn barre tijden in het lieftallige Zwitzerland dat onder een fascistisch bewind zucht en waar op lactose intolerantie een gevangenisstraf staat. Gelukkig is daar Heidi, die in opstand komt en transformeert in een kick-ass vechtersbaas. MAD HEIDI is een action-adventure exploitation spoof en de allereerste Swissploitation film.
De makers van Mad Heidi hebben een passie voor de exploitation cinema van de jaren 1970: B-films die schaamteloos actuele popcultuurtrends, nichegenres en lugubere inhoud combineren. Hieruit ontstonden absurde subgenres als “Blaxploitation”, “Nunsploitation” en “Naziploitation”. Het was dus hoog tijd voor een “Swissploitation” film!
Het kinderboekpersonage Heidi was hiervoor het perfecte uitgangspunt. Gepubliceerd in 1880, is het verhaal over het kleine meisje uit de alp een van ’s werelds best verkochte boeken aller tijden.
De clichés van de zogenaamde “Heimatfilm” passen hier perfect bij. Dit genre, dat opkwam na de Tweede Wereldoorlog, bood de kijkers licht vermaak meestal tegen een kitscherige en geromantiseerde Alpenomgeving. Om de film een grimmige en bloederige exploitatietwist te geven, werd wat een direct-democratisch Zwitserland had moeten zijn in een akelige dictatuur veranderd.
In een dystopisch Zwitserland dat onder het fascistische bewind van een kwaadaardige kaastiran (Casper Van Dien) is komen te staan, leeft Heidi (Alice Lucy) het pure en eenvoudige leven in de Zwitserse Alpen. Grootvader Alpöhi (David Schofield) doet zijn best om Heidi te beschermen, maar haar hang naar vrijheid brengt haar al snel in de problemen met de handlangers van de dictator. Het onschuldige meisje transformeert zichzelf in een kick-ass vrouwelijke vechtersbaas die op pad gaat om het land te bevrijden van de krankzinnige kaasfascisten.
Wat de film Mad Heidi ook bijzonder maakt, is de wijze van financiering en distributie. Via crowdfunding is zo’n twee miljoen euro bij elkaar gebracht, waarbij fan-investeerders direct meedelen in de opbrengst. De makers bewijzen hiermee dat er alternatieve productie- en distributiemethoden zijn voor onafhankelijke filmmakers.
(A Film Company / Swissploitation Films)