Lo Sum Choe Sum (3 Year 3 Month Retreat)

Jaar: 2015

Regisseur: Dechen Roder

Duur: 20 minuten

Een korte film over een jong meisje dat op zoek is naar waarheid en hoger inzicht in een wereld vol oordelen. Deze korte film ging als eerste Bhutanese productie in première in Berlijn en is genomineerd voor beste korte film op de filmfestivals van Berlijn en Fribourg.

Lo-Sum-Choe-Sum is de traditionele ‘drie jaar en drie maanden’-retraite die wordt beoefend door boeddhistische monniken, nonnen, en andere toegewijde beoefenaars. Drie jaar, drie maanden, en drie dagen, wordt berekend als de tijd die nodig is om een hogere staat van helderheid en motivatie te bereiken. Door zich uit de wereld terug te trekken en te verdiepen in de innerlijke geest, wordt aangenomen dat de retraite de beoefenaar transformeert. Kan Lhamo, een jong kwetsbaar meisje geconfronteerd met de brute aanblik van de wereld, haar eigen vorm van retraite en bevrijding vinden?

Omdat er geen platform is voor korte films in Bhutan startte filmmaker Dechen Roder onlangs zelf met een filmfestival voor korte films en documentaires. Dechen maakt al tien jaar films in Bhutan. Naast werk in opdracht, waaronder advertenties en muziekvideo’s, werkt zij aan autonome projecten. Haar eerste korte film, ‘Original Photocopy of Happiness’ (2011) kreeg een nominatie voor beste korte film in Brussel en ontving een eervolle vermelding tijdens het documentairefestival in Hong Kong. Dechen werkt momenteel aan haar eerste speelfilm.

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu