Lifelines. The story of two Friends

Jaar: 2020

Regisseur: Frank Kretschmann

Duur: 23'

Taal: Zwitsers-Duits

Ondertiteling: Engels

Klimmers in Zwitserland en daarbuiten kennen de namen van Roger Schäli en Stefan Siegrist. Het zijn moderne top-alpinisten: snel, sterk en compromisloos. Ze hebben diverse befaamde klimroutes op hun naam, van de Alpen tot in de Himalaya. Na een aantal jaren zoeken de klimmers elkaar weer op.

Winnaar Best Mountaineering Film Award 2020!

In hun begindagen als alpinist deelden Roger en Stefan samen een appartement in Interlaken. De mooiste routes lagen gewoon voor de voordeur. Ondanks dat ze ieder een eigen kant op gingen – Roger met een zwervend klimmersbestaan en Stefan met gezin en baan – vinden ze elkaar steeds weer in de bergen.

De boodschap van deze film is dat niet de tijd, maar een gedeeld doel mensen bij elkaar brengt. In het geval van Schäli en Siegrist was dat doel een eerste beklimming van de Rottbrätt op de Jungfrau (8a+/ 350m). De film gaat niet alleen over een van de meest uitdagende wanden in de Alpen. Ook de samenloop van de levens van twee exceptionele klimmers speelt mee. Gesprekken in de spectaculair gelegen Silberhornhütte worden afgewisseld met fraaie beelden van de beklimming van de Rottbrätt en van Metanoia (VII 5.10 M6 A4/ 1800m) op de Noordwand van de Eiger.

 

‘Lifelines’ is winnaar van de Best Mountaineering Film Award 2020. Uit het juryrapport:

“Lifelines – The Story of two Friends vertelt het verhaal over de eerstbeklimming van de overhangende Rotbrätt wand op de Jungfrau. De verfilming van de beklimming, en met name de diverse pogingen om de route helemaal vrij te klimmen, wordt afgewisseld met terugblikken op de levensloop van beide mannen. Deze scenario-structuur komt vrij vaak voor in bergsport- en klimdocumentaires. Daarbij wordt de filmmaker uitgedaagd om een goede balans te vinden tussen de action shots van de beklimming enerzijds, en het inzichtelijk maken van het onderliggende verhaal anderzijds. De action shots zijn regisseur Frank Kretschmann wel toevertrouwd. Prachtig beeldmateriaal met goede kleurverhouding en (uiteraard) de onvermijdelijke drone opnames zorgen voor indrukwekkende scenes. Hier is een vakman aan het werk geweest en dat is een van de drie argumenten om deze film als winnaar te nomineren.
Voor de twee andere argumenten kijken we naar het verhaal over de vriendschap tussen Roger en Stefan. Een thema dat meer vertelt dan enkel harde boulder moves of spectaculaire drone-shots. “Vriendschap tussen (berg)klimmers” is een belangrijk thema dat vaker in filmproducties terugkomt. Maar in de meeste gevallen blijft het een worsteling om de karakters voldoende goed uit te diepen. Ook Lifelines – The Story of 2 Friends slaagt er niet in om de juiste balans te vinden. Het harde werk in de steile rotswand domineert, de verhalen over de klimmers blijven oppervlakkig. Desalniettemin wordt er een goede poging gedaan om de kijker mee te trekken in de levens van beide vrienden. De goede poging is dan ook het tweede argument om deze productie als winnaar te nomineren.
Het derde argument om Lifelines – The Story of two Friends als prijswinnaar aan te wijzen ligt besloten in een aanmoediging: een oproep en uitdaging aan de regisseurs van (berg)klimfilms om bij volgende projecten met het thema “vriendschap”, dit item de rust, ruimte en diepte te geven die het nodig heeft.
De DMFF “Best Mountaineering Film Award 2020” kijkt vol verwachting uit naar nieuwe inzendingen bij de volgende editie.”

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu