Lifelines. The story of two Friends

Jaar: 2020

Regisseur: Frank Kretschmann

Duur: 23'

Taal: Zwitsers-Duits

Ondertiteling: Engels

Klimmers in Zwitserland en daarbuiten kennen de namen van Roger Schäli en Stefan Siegrist. Het zijn moderne top-alpinisten: snel, sterk en compromisloos. Ze hebben diverse befaamde klimroutes op hun naam, van de Alpen tot in de Himalaya. Na een aantal jaren zoeken de klimmers elkaar weer op.

In hun begindagen als alpinist deelden Roger en Stefan samen een appartement in Interlaken. De mooiste routes lagen gewoon voor de voordeur. Ondanks dat ze ieder een eigen kant op gingen – Roger met een zwervend klimmersbestaan en Stefan met gezin en baan – vinden ze elkaar steeds weer in de bergen.

De boodschap van deze film is dat niet de tijd, maar een gedeeld doel mensen bij elkaar brengt. In het geval van Schäli en Siegrist was dat doel een eerste beklimming van de Rottbrätt op de Jungfrau (8a+/ 350m). De film gaat niet alleen over een van de meest uitdagende wanden in de Alpen. Ook de samenloop van de levens van twee exceptionele klimmers speelt mee. Gesprekken in de spectaculair gelegen Silberhornhütte worden afgewisseld met fraaie beelden van de beklimming van de Rottbrätt en van Metanoia (VII 5.10 M6 A4/ 1800m) op de Noordwand van de Eiger.