Last base

Jaar: 2014

Regisseur: Aslak Danbolt

Duur: 15 minuten

Taal: Noors

Ondertiteling: Engels

Bekijk hier nu zelf deze film!

 

Twee basejumpers gaan op een besneeuwde berg de as van hun neergestorte vriend verstrooien. De een staat op het punt vader te worden. Hij heeft zijn partner beloofd dat dit de laatste sprong wordt. Naderend onweer en onenigheid tussen de vrienden maken de onderneming opeens erg onzeker. Gaan ze springen? En wat gebeurt er met de as? In een kwartier bouwt regisseur Danbolt met minimale middelen grote spanning op.

De Noorse regisseur Aslak Danbolt heeft langere tijd een groep basejumpers gevolgd voor een documentaire. De dood van een van hen was het uitgangspunt voor deze korte speelfilm, waarin twee jumpers boven op de Katthammeren (1200 meter) in West-Noorwegen de as van hun neergestorte vriend gaan verstrooien.

De crew moest alle apparatuur de berg op slepen, waardoor Danbolt de indruk had dat hij aan een Fitzcarraldo-achtig project was begonnen. De omstandigheden werden nog zwaarder toen er boven opeens een sneeuwstorm opstak en de crew gedwongen werd vijf dagen op de berg te bivakkeren. ,,Het had soms meer weg van een poolexpeditie dan van een filmopname”, zegt Danbolt. Hij wilde vooral de spanning en stilte vangen van de laatste momenten net voor de sprong. Daar hoort geen filmmuziek bij, vindt de regisseur, alleen een zucht wind en, inderdaad, stilte. Die past goed bij de dreiging die langzaam toeneemt in de film, omdat er onweer op komst is en de twee vrienden het niet eens worden over of ze gaan springen of niet. Voor de een is het in ieder geval zijn laatste sprong, dat heeft hij zijn zwangere vrouw beloofd.
Aslak Danbolt werkt nog aan een volwaardige speelfilmversie van Last Base, waarmee hij in 2014 afstudeerde aan de London Film School.

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu