Lama La

Jaar: 2016

Regisseur: Nischal Poudyal

Duur: 83 minuten

Taal: Nepalees

Bekijk hier nu zelf deze film!

 

Lama La is een Nepalese roadmovie over een boeddhistische monnik die ten tijde van de burgeroorlog door de bergen trekt en daarbij een Maoïstische guerillastrijder op zijn pad vindt. Van elkaar gescheiden door totaal verschillende principes, trekken de twee gezamenlijk verder, de monnik naar een klooster in de stad, de rebel naar een volgende opdracht in de strijd tegen de regering. Gaandeweg ontstaat er wederzijds begrip en vriendschap.

De Nepalese bergen vormen de leefomgeving voor talrijke boerendorpen en boeddhistische kloosters. Tien jaar lang was de Himalaya ook het decor voor een bloedige burgeroorlog waarin ruim tienduizend doden vielen. In Lama La, de tweede lange film van regisseur Nischal Poudyal, komen de vredige wereld van het boeddhisme en de gestaalde principes en gewapende strijd van de Maoïsten op een originele en interessante manier samen. Monnik Jamyang verlaat zijn klooster in de bergen om in een kloosterinstituut in Kathmandu verder te studeren. Daarbij loopt hij de jonge rebel Arjun tegen het lijf. De sereniteit en bedachtzaamheid van de monnik contrasteren sterk met de ruwe omgangvormen van de strijder met zijn kalashnikov. Gaandeweg ontstaat er in deze slow roadmovie meer begrip voor elkaars principes en sluiten de twee vriendschap, wat tot een verrassende ontknoping leidt. Poudyal zegt trouw te blijven aan de boeddhistische principes, wat hij bewijst door Jamyang alle ruimte te bieden die waarden uit te leggen. Die vallen bij Arjun uiteindelijk in goede aarde. Lama La is opgenomen op verschillende locaties en hoogtes in de Nepalese Himalaya, waaronder het schilderachtige Kagbeni in het Annapurnagebied.

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu