Saving Glaciers
In deze hoopgevende korte docu komt een professor in actie tegen het smelten van gletsjers.
Alleen wie erin slaagt onzichtbaar te zijn, ervaart de volle pracht van de Tibetaanse natuur. Op zoek naar de “Fluwelen Koningin”, het sneeuwluipaard, proberen Vincent Munier, een bekende natuurfotograaf, en Sylvain Tesson, schrijver van reisverhalen, één te worden met het landschap om de bewoners ervan onopgemerkt te observeren en te filmen. Urenlang, roerloos en stil, houden ze vol in de minus 30 graden kou. En als kijker voel je met hen mee: zullen ze ooit het object van hun verlangen zien?
Munier leest elk spoor, analyseert jachtgebieden en verzamelt aanwijzingen over de verblijfplaats van de zeldzame en schuwe dieren. In zijn reisverslag, gepubliceerd in boekvorm, schrijft Tesson: “Munier maakte indruk op mij door de manier waarop hij naar het landschap keek. Hij las het zoals men een gedicht leest.” Niet als een menselijke estheet, maar met de ogen van een dier. Het eindeloze doorzettingsvermogen en de nauwgezetheid van de twee worden op grandioze wijze beloond met fantastische foto’s van het landschap en de dieren in de bijna ongerepte Tibetaanse hooglanden op een hoogte van ongeveer 5.000 meter. Uiteindelijk blijven echter niet alleen de prachtige beelden over, maar ook een spirituele ervaring van rust en een veranderd perspectief, die de hoofdrolspelers delen met de toeschouwers in de bioscoop.
De film ging in première op het filmfestival van Cannes en schittert niet alleen met filosofische momenten en visuele hoogtepunten: Warren Ellis en Nick Cave creëerden de muzikale omlijsting voor deze unieke ervaring. Voor The Snow Leopard hebben ze de teksten van Tesson op muziek gezet en er natuurgeluiden en dierengeluiden in verwerkt.