Kurai, Kurai  – Tales on the Wind

Jaar: 2014

Regisseur: Marjoleine Boonstra

Duur: 85 minuten

Taal: Kirgizisch, Russisch

Ondertiteling: Nederlands

Kurai is een stekelig tuimelkruid, een plant die zich losmaakt van zijn wortels en zich door de wind laat voortblazen over het eindeloze steppelandschap – een plant met vele verhalen.
Eind twintiger Emo, teleurgesteld in de liefde, gaat op reis door het land van zijn moeder, het land van de kurai.

Het speelfilmdebuut van documentairemaker en fotografe Marjoleine Boonstra is een visuele roadmovie door de uitgestrekte steppen van Kirgizië.
Kurai Kurai is een mythe in een modern jasje, in een onbekend land waar andere regels gelden. Een land dat gekenmerkt wordt door verlaten landschappen, de wind en vooral de aldoor rollende ‘kurai’: wispelturige steppentuimelaars vol raadselachtige verhalen.

Nadat zijn vriendin Vera hem verteld heeft dat ze zwanger is, en niet weet wie de vader is, gaat Emo op reis. Hij verlaat Vera en de stad, en keert terug naar zijn geboortegrond, het land van de Kurai, om uit te zoeken waar hij vandaan komt en welke richting hij aan zijn leven moet geven. Hij doorkruist het land van zijn moeder, die hem ooit raadselachtige verhalen vertelde over de Kurai. In dit land, met zijn paradoxale driehoek van sneeuw, katoen en zout, gelden andere regels. Onderweg komt Emo bijzondere mensen tegen die, zo ontdekt hij, allemaal één ding gemeen hebben: ze duwen en trekken aan de werkelijkheid totdat die hun past als een tweede huid.

Zoals Sufyani, die op de rug van een kameel al jarenlang op zoek is naar haar verdronken zoon en gelooft dat hij nog in leven is. Of Botagos, chauffeur van een lekkende tankwagen, die het water uit het langzaam droogvallende meer waar hij vroeger in viste, niet kan missen.
De zoektocht en de ontmoetingen leren Emo het leven te nemen zoals het is, en het raadsel van de Kurai te begrijpen. Hij vindt uiteindelijk zichzelf.

In poëtische beelden – die Boonstra’s achtergrond als fotograaf verraden – worden de verhalen verteld die de rondwaaiende Kurai uit alle uithoeken van het land oppikken. Verhalen over mensen, over ongewone veerkracht en over hoe niets is wat het lijkt.

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu