Köhlernächte – Pure Charcoal

Jaar: 2017

Regisseur: Robert Müller

Duur: 92'

Taal: Zwitsers-Duits

Ondertiteling: Engels

8 november 2018 - 18:00

Met zware rubberen laarzen klimt Fränz Röösli op de houtskoolberg en begint in de kop van de berg te prikken zodat er overal witte rook omhoog kringelt. In prachtige, trage beelden neemt filmmaker Robert Müller de kijker mee in de vervlogen wereld van commerciële houtskoolproductie in de Zwitserse Napf regio.

Tot voor kort werd er in heel Europa houtskool geproduceerd. In Zwitserland was houtskool een belangrijke inkomensbron voor de inwoners van de beboste regio’s in de Jura, Ticino en rond de Napf. Nu is er nog slechts één productielocatie, in het bos rond Bramboden, in de Entlebuch vallei.
De documentaire ‘Köhlernächte’ brengt het leven en de cultuur van de houtskoolbranders van Bramboden op een prachtige manier in beeld. De doffe dreun van een boom die geveld is, het typische geluid van houtblokken die op een hoop gegooid worden, en het gehuil van kettingzagen zijn net zo goed onderdeel van dit landschap als de zwarte, bijna sacrale houtskoolstapels en rookslierten in het maanlicht.
De 70-jarige Fränz Röösli heeft wekenlang gewerkt aan zijn houtskoolberg. De stapel is vier meter hoog. Hij heeft er nachtenlang bij gewaakt, met niet meer dan 2 uur slaap per keer. Pas als de rook blauwig wordt, dan is de carbonisatie klaar en heeft de berg zijn werk gedaan. In de bossen van Bramboden zijn er nog 9 actieve houtskoolbranders, waaronder een 11-jarige leerling en één dame, Doris Wicki. Samen produceren zij 90 ton houtskool per jaar. In 2011 heeft de Unesco de houtskoolproductie in de Entlebuch regio aangemerkt als belangrijk Zwitsers immaterieel cultureel erfgoed.

Vertoning:
  • Donderdag 8 november 18.00 uur, Apollo Kino Aachen

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu