K2 and the Invisible Footmen

Jaar: 2015

Regisseur: Iara Lee

Duur: 54 minuten

Taal: Engels, Portugees, Urdu

Ondertiteling: Engels

Bekijk hier nu zelf deze film!

 

Vredesactivist en filmmaker Iara Lee stelt de mensen die het beklimmen van de hoogste bergen mogelijk maken centraal: Pakistaanse dragers en Nepalese sherpa’s. Te midden van adembenemende beelden schetst zij de dagelijkse offers van de dragers en de moed van de inheemse klimmers die ondanks eerdere ervaringen terugkeren naar K2.

De K2 heeft voor veel klimmers meer aanzien dan Everest, omdat er minder routes zijn en de beklimming stijler is. De top van K2, op de grens van Pakistan en China, stelt klimmers bloot aan levensgevaarlijke weersomstandigheden. In 2008 claimde de K2 11 levens. Vier van hen waren dragers. Hoewel zij veel minder betaald krijgen dan expeditieleiders, hebben dragers moeilijk en gevaarlijk werk. Zij voorzien de basiskampen van essentiële voorraden en helpen klimmers grote hoogten bereiken. Zij verdienen erkenning als de echte helden van de bergsport.

In ‘K2 and the Invisible Footmen’ volgt vredesactivist en filmmaker Iara Lee de mensen die het beklimmen van de hoogste bergen mogelijk maken: Pakistaanse dragers en Nepalese sherpa’s. Ook het eerste officiële Pakistaanse klimteam, dat bestaat uit voormalige dragers, komt in beeld. Zij filmt het team in 2014 als het 60 jaar na de eerste beklimming met succes de top bereikt. Te midden van adembenemende beelden schetst de film de dagelijkse offers van de dragers en de moed van de inheemse klimmers die ondanks eerdere tragische ervaringen terugkeren naar K2. De focus op deze bergbeklimmers geeft ons een heel ander beeld van de cultuur en gewoonten in Pakistan dan dat we van nieuwsmedia kennen.

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu